Karczoch - właściwości zdrowotne i odżywcze

Karczoch, niskokaloryczne warzywo, coraz częściej gości na naszych stołach ze względu na swoje zdrowotne i odżywcze właściwości. Bogaty w substancje wspomagające prawidłowe funkcjonowanie organizmu, karczoch zwyczajny może być skutecznym lekarstwem na problemy związane z niezdrową dietą. Jego wszechstronne działanie sprawia, że warto się nim zainteresować zarówno ze względu na zdrowie, jak i utrzymanie prawidłowej wagi.

Karczoch - klucz do sukcesu w odchudzaniu

Karczochy są niezwykle niskokaloryczne, co sprawia, że mogą stać się kluczowym elementem każdej diety odchudzającej. Zawierają one aż cztery substancje wspierające proces odchudzania, takie jak:

  • Cynaryna - wspomaga trawienie, kontroluje poziom cukru we krwi oraz przyspiesza metabolizm lipidów.
  • Inulina - działa podobnie do błonnika, zapewniając długotrwałe uczucie sytości i korzystnie wpływając na system immunologiczny jelita.
  • Kwas chlorogenowy - zmniejsza absorpcję cukrów i zmusza organizm do korzystania z zapasów węglowodanów i tłuszczów.
  • Niacyna (witamina B3 i PP) - uczestniczy w przemianie węglowodanów i kwasów tłuszczowych, przyspieszając metabolizm.

Substancje te sprawiają, że spośród wszystkich jadalnych roślin karczochy są najlepszym naturalnym produktem odchudzającym, podawanym zarówno w normie naturalnej, jak i jako suplement diety np. w tabletkach. Warto suplementować karczoch właściwości, którego pomogą nam zadbać o kondycję naszej wątroby, jak również wspomogą pracę woreczka żółciowego. 

Karczoch - moc zdrowotnych właściwości

Karczoch to nie tylko doskonały sposób na odchudzanie, to również roślina, która wykazuje zbawienny wpływ na wątrobę. Dzieje się tak dzięki pobudzaniu wydzielania żółci, której przepływ następnie ułatwia. Warzywo to usprawnia również trawienie, oczyszcza wątrobę z toksyn, poprawia funkcjonowanie tego narządu dzięki działaniu hepatoprotekcyjnemu. W zakresie cholesterolu natomiast redukuje zbyt wysoki poziom złego i wpływa na zmniejszenie trójglicerydów. Obniży poziom cholesterolu we krwi i wspomoże Twój organizm w utrzymaniu jego prawidłowego poziomu. Ta właściwość warzywa sprawiła, że karczoch w tabletkach polecany jest osobom mającym problemy z wątrobą lub o podwyższonym poziomie cholesterolu. Dodatkowo karczoch zwyczajny reguluje poziom glukozy we krwi. Nie każdemu jednak może odpowiadać karczoch, dlatego tabletki są idealną alternatywą dla zwolenników bardziej klasycznych, polskich smaków.

Karczochy wykazują bardzo mocne właściwości przeciwutleniające, a przy tym ekstrakt z nich działa przeciwko drobnym ustrojom. Wszystko to sprawia, że warzywo to jest bardzo dobrym produktem oczyszczającym organizm ze szkodliwych substancji dostarczanych mu z codziennym pożywieniem. Zawarta w karczochach insulina dodatkowo jest lekiem zapobiegającym cukrzycy.

Wyciąg z karczocha wykazuje liczne właściwości lecznicze. Dzięki wpływowi na wydzielanie żółci przez nasz układ trawienny, wyciąg z karczochów poprawia i reguluje pracę wątroby.

Karczoch - bogactwo antyoksydantów i właściwości przeciwcukrzycowych

Za działaniem karczocha stoją określone witaminy i minerały. Do tych pierwszych należą przede wszystkim kwas foliowy, niacyna, kwas pantotenowy, witamina C, B1, B2, B6, A, E oraz K. Z minerów natomiast karczoch jest szczególne bogaty w wapń, sód, potas, magnez i fosfor, chociaż zawiera także śladowe ilości miedzi, żelaza, manganu, selenu i cynku.

Z uwagi na znaczącą zawartość błonnika karczoch będzie stanowił idealne uzupełnienie każdej diety odchudzającej. Nie tylko wspomoże przemianę materii i poprawi proces trawienia, ale też znacząco przyczyni się do odbudowy wątroby i oczyszczenia organizmu. Szczególnie to drugie jest bardzo istotne nie tylko w diecie, ale w przywróceniu sprawnego funkcjonowania organizmu i poprawy samopoczucia.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Loading...