Kiedy mleko krowie nie służy - czyli czym zastąpić mleko w diecie

Chociaż mleko krowie zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak witamina D, wapń oraz białko, to ze względu na obecność laktozy, spożywanie go jest dla wielu osób bardzo niekorzystne. Produkt ten wyklucza także dieta wegańska oraz dieta eliminacyjna przy uczuleniu na kazeinę. Na szczęście nie musimy rezygnować z ulubionych płatków z mlekiem czy zabielonej kawy, bowiem na rynku dostępnych jest wiele wartościowych zamienników, czyli mlecznych napojów roślinnych. Jakie zalety mają poszczególne z nich?

Co zamiast kawy z mlekiem - czyli czym zastąpić mleko w diecie?

Pomimo wielu zalet mleka krowiego coraz więcej osób musi albo dobrowolnie chce z niego zrezygnować. Najczęściej jest to spowodowane nietolerancją laktozy, która dotyczy ponad 30% Polaków. Osoby, których organizm nie radzi sobie z trawieniem tego produktu, muszą zmagać się z wzdęciami, bólami brzucha, a nawet biegunkami. Zawarta w mleku krowim kazeina jest z kolei popularnym alergenem i może powodować reakcje uczuleniowe. Słodki, biały płyn oskarża się również o wywoływanie trądziku oraz o ciężkostrawność. Nie wypiją go także osoby, które stosują na co dzień dietę wegańską. Zamiast mleka krowiego można jednak sięgać po tak zwane napoje mleczne, przygotowane na bazie wody i roślin, takich jak orzechy, migdały czy kokos. Każdy z tych produktów ma nieco inną konsystencję, zapach, smak i wartości odżywcze, dlatego warto wypróbować wszystkie i samodzielnie ocenić, który z nich lepiej pasuje do naszej ulubionej kawy, płatków czy dań mlecznych.

Mleko kokosowe

Mleko kokosowe produkuje się z miąższu orzecha kokosowego oraz wody. Napój, który powstaje poprzez połączenie tych składników jest biały i kremowy. Ma także kokosowy smak i aromat. Mleko tego typu zawiera przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, a także dużą ilość takich minerałów, jak mangan, miedź, fosfor, selen, żelazo i magnez. Znajdziemy w nim również błonnik, witaminę C, witaminy z grupy B i kwas foliowy. Regularne spożywanie mleka kokosowego pozwala złagodzić stany zapalne, towarzyszące reumatyzmowi i innym chorobom autoimmunologicznym, a także ochronić błony śluzowe przewodu pokarmowego i zmniejszyć dolegliwości bólowe, spowodowane owrzodzeniami. Produkt ten wykazuje również właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjnie, minimalizując ryzyko infekcji. Ponieważ podobnie, jak olej kokosowy, zawiera krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, wpływa korzystnie na poziom cholesterolu i przyspiesza spalanie tłuszczu. 

Mleko migdałowe

Mleko migdałowe to napój mleczny, przygotowywany na bazie wody oraz migdałów. Ma białawy kolor i nieco słodki, orzechowy smak, a spośród innych zamienników mleka krowiego wyróżnia go przede wszystkim bardzo niska kaloryczność. Znajdziemy w nim błonnik, białko, witaminę E, D, B2, B12, potas, sód i niewielką ilość fosforu. W przypadku produktów fortyfikowanych dostarczy on organizmowi również bardzo cennego wapnia. Zastąpienie mleka krowiego mlekiem kokosowym daje wiele korzyści, gdyż jest ono mniej kaloryczne, nie wpływa negatywnie na poziom cukru we krwi i nie przyczynia się do zwiększenia masy ciała. Zawiera za to witaminę E, czyli silny przeciwutleniacz oraz witaminę D, która wspiera odporność i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. 

Napój z orzechów laskowych

Mleko przygotowane na bazie wody i orzechów laskowych to pyszny, kremowy napój o delikatnie słodkim, orzechowym smaku. Doskonale nadaje się do spożywania samodzielnie, jako dodatek do kawy, płatków czy deserów. Zawarte w nim niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe mają zbawienny wpływ na kondycję naszego organizmu, bowiem bardzo efektywnie usprawniają pracę układu krwionośnego i pokarmowego, a także poprawiają koncentrację i wzmacniają odporność. Mleko z orzechów laskowych dostarcza również dużej ilości witaminy E, która przeciwdziała procesom starzenia i dba o piękny wygląd skóry. 

Napój z orzechów nerkowca

Mleko na bazie orzechów nerkowca to gęsty i kremowy napój, który w wersji wytrawnej z powodzeniem zastąpi w naszej kuchni śmietanę, zaś w słodkiej mleko. Produkt ten zawiera różne kwasy tłuszczowe, zarówno nasycone, jednonienasycone, jak i wielonienasycone, a także mnóstwo witamin i minerałów, takich jak witamina C, E, K, B6, tiamina, niacyna, kwas foliowy oraz wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas, sód i cynk. Regularne spożywanie mleka z orzechów nerkowca bardzo korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krwionośnego i nerwowego, gdyż obniża ciśnienie, chroni przed zawałem, poprawia pamięć, koncentrację i samopoczucie. Dzięki zawartości cynku i selenu nerkowce poprawiają także wygląd skóry, paznokci i włosów oraz przeciwdziałają ich nadmiernemu wypadaniu. 

Rezygnując z mleka krowiego nie musimy żegnać się z ulubioną białą kawą ani potrawami mlecznymi, gdyż szeroki wybór lekkostrawnych, zdrowych zamienników roślinnych może dorównywać mu nie tylko pod względem smaku, ale także cennych wartości odżywczych. Warto zatem przetestować w swojej kuchni różne napoje mleczne, dzięki którym wzmocnimy organizm i zadbamy o dobre samopoczucie. 

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Loading...