Masło orzechowe - bomba kaloryczna czy zdrowe uzupełnienie codziennej diety?

Masło orzechowe to nic innego, jak zmiksowane orzechy dowolnego gatunku, bogate w wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Gotowe produkty tego typu są kontrowersyjne, bowiem zawierają ogromną ilość kalorii i tłuszczu, a jednocześnie są polecane jako istotny element zdrowej diety. Co zatem kryje się w słoiku wypełnionym orzechowym kremem?

Masło orzechowe co zawiera?

Masło orzechowe to produkt bardzo kaloryczny, jednak jeśli jest wytworzone z wysokiej jakości składników, może stać się bardzo zdrowym suplementem diety. Wszystkie orzechy są cennym źródłem roślinnego białka, dlatego powinni sięgać po nie zwłaszcza weganie i wegetarianie. Masło orzechowe zawiera także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli omega 3, omega 6 i omega 9, które usprawniają pracę mózgu, obniżają ciśnienie krwi, regulują poziom cholesterolu i wykazują właściwości antyoksydacyjne. Ponadto, znajdziemy w nim również dużą ilość błonnika pokarmowego oraz witaminy E, przeciwdziałającej procesom starzenia. Orzechy dostarczą naszemu organizmowi także cennego kwasu foliowego, który wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego i trawiennego, a także magnez i potas, czyli pierwiastki niezbędne w diecie osób narażonych na stres i przemęczenie.

Masło orzechowe do czego służy?

Produkt spożywczy, jakim jest masło orzechowe służy przede wszystkim do smarowania pieczywa, a także jako dodatek do ciast i deserów. Można dodawać je także do koktajli oraz mięs w nieco orientalnym wydaniu. Lekko słone masło orzechowe doskonale komponuje się dżemem i bananami. Pozwoli również na stworzenie ciekawych kremów, marynat oraz sosów. Dobrze sprawdzi się jako uzupełnienie innych słonych przystawek, na przykład krakersów, grzanek czy paluszków. Jeśli nie wiemy, jak wykorzystać masło orzechowe, możemy wypróbować jeden z wielu przepisów, w których gra ono główną rolę. Wbrew pozorom, nie znajdziemy go jedynie w słodyczach, ale także w bardzo wytrawnych daniach, zwłaszcza tych na ostro. 

Masło orzechowe dla kogo?

Ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, witamin i minerałów, po wysokiej jakości masło orzechowe powinna sięgnąć każda osoba, która pragnie zadbać o dobry stan swojego zdrowia, profilaktykę chorób układu krwionośnego oraz zwiększenie odporności. Produkty tego typu poleca się przede wszystkim weganom i wegetarianom, którzy muszą uzupełniać swoją dietę wartościowym białkiem pochodzenia roślinnego. Korzyści płynące ze spożywania masła orzechowego docenią także sportowcy i uczące się dzieci, gdyż dostarcza ono dużo energii i usprawnia pracę mózgu oraz pamięć. Wbrew pozorom masło orzechowe będzie dobre również dla osób, pragnących zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ zawarte w nim kwasy tłuszczowe wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. 

Masło orzechowe które najzdrowsze?

Najmniej zdrowe, chociaż nadal wartościowe dla naszego organizmu jest masło z orzechów arachidowych, gdyż zawiera kwasy omega-3 i omega-6 w najbardziej niekorzystnych proporcjach, a dodatkowo obecne w nim aminokwasy są bardzo popularnymi alergenami. Znacznie lepiej jest sięgać zatem po takie masła orzechowe, jak:

- masło migdałowe, bogate w wapń i białko oraz argininę, poprawiającą wydolność mięśni, 

- masło z orzechów nerkowca, zawierające dużą ilość żelaza, miedzi, cynku i magnezu, a dodatkowo najmniej kaloryczne,

- masło z orzechów laskowych, bogate w witaminę E i B3,

- masło z orzechów włoskich o najlepszym stosunku kwasów omega 3 do kwasów omega 6,

- masło z orzechów brazylijskich, w którym znajdziemy ogromne ilości magnezu i selenu. 

Wybór najzdrowszego produktu nie opiera się jednak wyłącznie na jego gatunku, ale także na składzie, dlatego najlepsze dla naszego zdrowia będzie przede wszystkim masło orzechowe bez cukru, soli, syropu glukozowo-fruktozowego oraz oleju palmowego. Im krótszy skład i mniejsza ilość jakichkolwiek dodatków, tym lepiej, wobec czego warto sięgać przede wszystkim po masła orzechowe wykonane w 100% z wybranego gatunku orzechów. 

Jak przechowywać masło orzechowe?

Masło orzechowe swoją konsystencją przypomina tradycyjne masło z mleka i podobnie do niego reaguje na temperaturę otoczenia. Jeśli będziemy przechowywać je w lodówce, będzie twarde i trudne do rozsmarowania na kanapce, jednak na dłużej zachowa swoją świeżość. Jeżeli zaś pozostawimy je na blacie lub na stole, stanie się bardzo miękkie i może nawet ulec rozwarstwieniu. Najlepszym rozwiązaniem jest zatem przechowywanie go w ciemnej, chłodnej szafce. W odpowiednich warunkach nie utraci ono swojej świeżości nawet do około 2 miesięcy. Warto jednak pamiętać, że jakiekolwiek oznaki zepsucia dyskwalifikują je z przydatności do spożycia. 

Masła orzechowe mogą być produkowane z różnego rodzaju orzechów, a to które z nich wybierzemy, będzie miało duże znaczenie w kontekście zdrowia i sprawności naszego organizmu. Niezależnie od jego typu, pamiętajmy jednak, aby sięgać wyłącznie po produkty o prostym, krótkim składzie, pozbawione zbędnych, tuczących i niezdrowych dodatków i spożywajmy je w rozsądnej ilości, mając na uwadze wysoką kaloryczność każdego rodzaju masła orzechowego. 

Polecane produkty

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Loading...