Mąka konopna – dlaczego warto wprowadzić ją do jadłospisu?

Mąka konopna to produkt pozyskiwany z odtłuszczonych, drobno zmielonych ziaren konopi siewnej. Zawiera duże ilości białka oraz wartościowych składników mineralnych. Pozbawiona jest natomiast glutenu. Wyróżnia ją ciemny, delikatnie zielony kolor i orzechowo-słonecznikowy smak. Potrawy przygotowane na bazie mąki konopnej są pożywne i lekkostrawne, a wprowadzenie jej do codziennego jadłospisu to dobry sposób na wsparcie swojego organizmu i dostarczenie mu cennych składników odżywczych. Co jeszcze warto wiedzieć na temat mąki konopnej?

Mąka konopna – skład

Mąka konopna ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jej spożywanie nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu insuliny. Produkt zawiera wiele niezbędnych do życia aminokwasów, w tym tryptofan, leucynę, lizynę oraz fenyloalaninę, których organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie, a których niedobory wpływają negatywnie na układ nerwowy, mięśniowy, odpornościowy oraz trawienny. Mąka konopna jest także doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega 3 i omega 6. Dostarcza również witamin z grupy B, witaminy E i minerałów, takich jak fosfor, magnez, wapń, potas czy żelazo. Zmielone ziarna konopi siewnej zawierają także błonnik pokarmowy, zapewniający długotrwałe uczucie sytości i usprawniający pracę układu trawiennego.

Mąka konopna – właściwości

Mąka konopna pozwala na przyrządzanie sycących i wartościowych dla organizmu przysmaków. Jest odpowiednia dla cukrzyków, osób odchudzających się i cierpiących na zaparcia. Pozwala uzupełnić niedobory wielu minerałów i witamin, a także zadbać o odpowiednią podaż nienasyconych kwasów tłuszczowych. W przeciwieństwie do większości innych, popularnych mąk charakteryzuje się również dużą zawartością związków polifenolowych, które wzmacniają odporność i chronią organizm przez rozwojem chorób nowotworowych. Unikalny skład mąki konopnej sprawia, że jej spożywanie pozwala stymulować perystaltykę jelit i przyspieszyć przemianę materii. Mąka obniża także ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu. Zmniejsza również dolegliwości związane ze stanami zapalnymi stawów i zespołem napięcia przedmiesiączkowego. Poleca się spożywać ją po kontuzjach i radioterapii, gdyż wspomaga odbudowę mięśni i regenerację organizmu.

Mąka konopna – zastosowanie

Mąka konopna jest lekkostrawna, a jednocześnie sycąca. Ma charakterystyczny kolor i smak. Wykazuje też wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Do czego można ją wykorzystać? Mąka konopna nadaje się przede wszystkim do wszelkiego typu wypieków. Warto piec z niej chleb, ciasta, babeczki czy naleśniki. Należy pamiętać przy tym, że mąka konopna nie zwiększa objętości wypieków, dlatego jeśli pragniemy zastosować ją do puszystych ciast, konieczne będzie wymieszanie jej z inną mąką, na przykład pszenną. Najprostszym sposobem łączenia mąki konopnej ze zwykłą mąką, jest zastąpienie jej w przepisie w 10 – 15% wymaganej ilości. Bezglutenowa mąka z nasion konopi ma też inną konsystencję i lepkość, przez co nie daje się wałkować. Początkowo pieczenie z wykorzystaniem tego produktu często okazuje się więc dosyć kłopotliwe. Warto wiedzieć również, że mąka konopna może być spożywana na surowo, dzięki czemu, aby włączyć ją do codziennej diety nie musimy poddawać jej obróbce termicznej. Produkt bez obaw dodamy więc do smoothie, twarożku, owsianki czy jogurtu. Korzystne może okazać się także zastąpienie mąką konopną mąki stosowanej zazwyczaj do zagęszczania zup i sosów czy tworzenia panierki do ryb i mięs.

Mąka konopna a mąka pszenna

Mąka pszenna w przeciwieństwie do konopnej jest praktycznie bezużyteczna, jeśli chodzi o dostarczanie organizmowi składników odżywczych. Proces jej przetwarzania obejmuje bowiem etapy intensywnego mielenia i rafinacji, podczas których ziarna tracą większość cennych substancji. Poza tym, mąka pszenna zawiera gluten, który wbrew pozorom jest niekorzystny nie tylko dla osób ze stwierdzoną celiakią, ale także dla tych, którzy nie cierpią z powodu nietolerancji. Gluten zawarty w mące pszennej może powodować niedokrwistość, wzdęcia i ogólne zmęczenie. Mąka konopna działa na organizm wręcz przeciwnie – dodaje energii i usprawnia trawienie, a także uzupełnia niedobory ważnych dla zdrowia pierwiastków.

Mąka konopna – dla kogo?

Po mąkę konopną powinna sięgać każda osoba, której zależy na spożywaniu produktów naturalnych o bogatym składzie i cennych właściwościach prozdrowotnych. Unikalny skład mąki z nasion konopi siewnej sprawia, że jest to składnik diety bardzo skutecznie wspomagający leczenie wielu dolegliwości. Maka konopna wzmacnia naturalną odporność, poprawia metabolizm i koncentrację, obniża poziom cholesterolu, wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego i zmniejsza bóle, które towarzyszą zapaleniu stawów. Produkt poleca się przede wszystkim:

  • osobom chorym na cukrzycę i celiakię,
  • osobom aktywnym fizycznie,
  • osobom na diecie bezglutenowej,
  • dzieciom i młodzieży uczącej się,
  • kobietom, które zmagają się z objawami PMS,
  • osobom z chorobami układu krążenia,
  • osobom na diecie odchudzającej i bezglutenowej,
  • osobom cierpiącym na zaparcia,
  • osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Loading...