Ocet jabłkowy - naturalne źródło odporności i doskonałe wsparcie diety

Ocet jabłkowy to lekko mętny, żółto-brązowy płyn. Ma charakterystyczny kwaśny smak oraz zapach jabłek, z których jest produkowany. Ocet jabłkowy fermentowano i stosowano już w starożytności. Służył wtedy do oczyszczania wątroby oraz krwi, pobudzania krążenia, zwiększania sił witalnych i odporności na infekcje. Dlaczego warto sięgać po niego również dzisiaj?

Ocet jabłkowy dlaczego warto pić?

Jabłkowy ocet zawiera aminokwasy, enzymy, pektyny oraz związki polifenolowe. W niewielkich ilościach znajdziemy w nim także witaminy i minerały, czyli witaminy z grupy B, witaminę C, potas, fosfor, sód, wapń, żelazo oraz magnez. Ocet jabłkowy stanowi zatem wartościowy dodatek do codziennej diety. Zawarte w nim substancje działają korzystnie na naszą odporność, pamięć oraz kondycję skóry i paznokci. Dzięki pektynom ocet działa oczyszczająco, czyli usprawnia usuwanie niestrawionych resztek pokarmowych z organizmu. Poza tym ocet jabłkowy warto pić na diecie. Obecne w nim enzymy trawienne regulują bowiem metabolizm i usprawniają trawienie. Ocet zmniejsza także wchłanialność tłuszczów oraz poziom cholesterolu i cukru we krwi. Za najistotniejsze uznaje się jednak jego właściwości antyseptyczne i antybakteryjne. Warto zatem sięgać po niego przede wszystkim w trakcie infekcji i zakażeń grzybiczych. 

Ocet jabłkowy jak stosować?

Ze względu na swój wyjątkowy smak ocet jabłkowy stanowi najczęściej cenny dodatek do wielu potraw. Dodajemy ocet jabłkowy do barszczu, marynat czy dresingów sałatkowych. Choć jest on przede wszystkim produktem spożywczym, to można jednak stosować go również jako suplement diety, a nawet kosmetyk. Najszersze zastosowanie znajduje ocet jabłkowy z miodem. Profilaktycznie warto przygotowywać z niego specjalną miksturę na bazie ciepłej wody, łyżeczki miodu oraz łyżki octu. Taką mieszankę należy pić codziennie rano na czczo. Ocet jabłkowy przed posiłkiem zadziała korzystnie przede wszystkim na nasz metabolizm. W przypadku stanów zapalnych gardła i anginy przygotowujemy z kolei płukankę złożoną również z octu jabłkowego, wody i miodu, jednak w proporcji dwóch łyżeczek octu i miodu do połowy szklanki wody. Miód i ocet jabłkowy na noc pomoże natomiast w walce z bezsennością, ponieważ wpływa na wydzielanie dwóch istotnych dla snu hormonów - melatoniny i serotoniny. Ocet  można stosować także na skórę przy egzemie, łuszczycy lub zmianach atopowych. W tym celu najlepiej połączyć go z olejem ze słodkich migdałów w proporcji 1:1. Na bóle stawowe i zwichnięcia poleca się przygotowanie domowej maści z jednego surowego żółtka, łyżki oleju rycynowego i łyżeczki octu. Produkt ten sprawdzi się także jako domowy lek na infekcje pochwy. Wystarczy, ze mieszanką wody i octu jabłkowego nasączymy zwykły tampon i zaaplikujemy go na noc. 

Ocet jabłkowy dla dzieci od kiedy?

Octu jabłkowego nie powinno się podawać dzieciom, które nie ukończyły pierwszego roku życia. Później produkt można stosować w niewielkiej ilości, popijając dużą ilością wody. Po piątym roku życia najlepiej łączyć jedną łyżeczkę octu z połową szklanki czystej wody. Dlaczego warto podawać dziecku ocet jabłkowy? Przede wszystkim przez wzgląd na jego wartości odżywcze oraz właściwości wspierające naturalną odporność. Poza tym ocet będzie pomocny przy zatruciach pokarmowych, przy astmie, przy kaszlu i katarze, przy pleśniawkach oraz przy liszaju. Dzięki niemu unikniemy stosowania wielu środków farmakologicznych, co szczególnie istotne w przypadku młodych, niedojrzałych jeszcze organizmów.

Ocet jabłkowy kto nie może stosować?

Ocet jabłkowy to naturalny produkt spożywczy, jednak nie każdy może sięgać po niego bez ograniczeń. Przeciwwskazaniem do stosowania octu są przede wszystkim wszelkie choroby przewlekłe związane z układem pokarmowym, a zwłaszcza z żołądkiem. Podobnie nie zaleca się spożywania octu jabłkowego osobom, które cierpią na jakiekolwiek problemy wątrobowe. Ponieważ picie octu zwiększa ryzyko wystąpienia zgagi, powinny unikać go też kobiety w ciąży, zwłaszcza podczas trzeciego trymestru.

Ocet jabłkowy który wybrać?

Przed wyborem octu jabłkowego warto poznać trzy najważniejsze cechy dobrego produktu tego typu. Wartościowy ocet powinien być wyprodukowany z organicznych, wolnych od szkodliwych substancji chemicznych jabłek. Poza tym, musi być octem surowym, ponieważ pasteryzacja nie pozwoliłaby zachować jego wszystkich naturalnych właściwości. Dodatkowo, produkt powinien mieć tak zwaną matkę octową, czyli naturalną substancję złożoną z celulozy i dobrych bakterii octowych, które rozwijają się w trakcie fermentacji. Matka octu wykształci się, jeśli w occie pozostaną resztki cukru użytego do fermentacji. Dobry ocet jabłkowy to także płyn zapakowany w szklaną butelkę. Na rynku spotkamy również ocet jabłkowy w tabletkach. Czy warto je stosować? Tak, jeśli nie odpowiada nam kwaśny smak octu, ale nadal chcemy korzystać z jego wyjątkowych właściwości. Produkty tego typu to suplementy diety, które zawierają zazwyczaj około 400 mg octu jabłkowego w jednej kapsułce. Ich przyjmowanie jest bardzo wygodne, jednak należy pamiętać, aby nie przekraczać dozwolonej przez producenta dziennej dawki preparatu.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Produkt dodany do ulubionych