Olej rzepakowy – właściwości i zastosowanie

Olej rzepakowy to jeden z najpopularniejszych, a jednocześnie najmniej docenianych olejów roślinnych. Tymczasem stanowi on najbardziej przystępne i najtańsze źródło niezwykle cennych dla zdrowia i urody nienasyconych kwasów tłuszczowych. Niewiele osób zdaje sobie również sprawę z faktu, że na rynku dostępne są dwa warianty olejów rzepakowych. Który z nich jest lepszy?

Olej rzepakowy tłoczony na zimno a na ciepło – jaki wybrać?

Olej rzepakowy dostępny jest na rynku w dwóch głównych wariantach – jako olej tłoczony na zimno i na ciepło. Pierwszy pozyskuje się z ziaren w niskich temperaturach. Jest on również niefiltrowany i nieoczyszczany, dzięki czemu zawiera więcej wartościowych substancji odżywczych. Nie nadaje się jednak do gotowania, ponieważ podczas obróbki cieplnej traci swoje właściwości i ma niską temperaturę dymienia. Wariant tłoczony na ciepło poddaje się natomiast procesowi oczyszczania, dzięki czemu można używać go także do pieczenia, smażenia i gotowania. Który należy zatem wybierać? Wbrew pozorom oba rodzaje olejów będą wartościowym składnikiem codziennej diety i uzupełnią jadłospis o wiele cennych dla zdrowia składników. Należy jednak właściwie z nich korzystać.

Olej rzepakowy – skład i właściwości

Olej tłoczony z nasion rzepaku to przede wszystkim bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas omega 6 i omega 3. Substancje te są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wspierają pracę serca, nerek i układu krwionośnego. Dbają także o dobry stan skóry i poprawę odporności. Ponieważ olej rzepakowy zawiera najkorzystniejszy stosunek kwasów omega, powinien stanowić podstawowe źródło tych składników w codziennej diecie. W produkcie znajdziemy także fitosterole, czyli polifenole i sterole roślinne, które działają przeciwutleniająco i pomagają w zachowaniu właściwego poziomu cholesterolu. W skład oleju rzepakowego wchodzi również odpowiedzialna za krzepnięcie krwi witamina K, wspierająca kondycję oczu i skóry witamina A oraz niwelująca wolne rodniki witamina E.

Olej rzepakowy w kosmetyce

Olej rzepakowy stanowi popularny składnik kosmetyków, w tym przede wszystkim tych przeznaczonych do pielęgnacji włosów. Często wykorzystywany jest jako tańszy zamiennik dla oliwy z oliwek. Służy do olejowania, czyli nacierania włosów olejem na kilka godzin przed myciem. Sprawdza się także jako składnik maseczki lub serum do masażu skóry głowy. Olej rzepakowy nawilża i odżywia włosy od środka. Działa regeneracyjnie i poprawia kondycję cebulek. Wspomaga walkę z łupieżem poprzez odżywienie i nawilżenie naskórka. Poprawia także ogólną kondycję fryzury, wzmacnia kosmyki i dodaje im blasku.

Olej rzepakowy dla dzieci

Podawanie dziecku oleju rzepakowego to prosty sposób na pokrycie jego dziennego zapotrzebowania na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Już 1 – 2 łyżeczki produktu wystarczą, aby niemowlę otrzymało odpowiednią dobową dawkę kwasów omega 6 i omega 3 w najkorzystniejszych dla zdrowia proporcjach. Pod tym względem olej rzepakowy pozostawia daleko w tyle znacznie kosztowniejszą oliwę z oliwek. Ma także przyjemniejszy, delikatniejszy smak, dzięki czemu dziecko prawdopodobnie nie poczuje nawet, ze rodzic wzbogacił jego posiłek o cenny dla zdrowia tłuszcz. Poza kwasami, olej z rzepaku dostarczy niemowlęciu również wartościowej witaminy K i A, odpowiedzialnej za odporność i jakość widzenia, a także proces tworzenia mocnego szkliwa.

Olej rzepakowy – do czego stosować?

Sposób stosowania oleju rzepakowego uzależniony jest od metody jego produkcji. Olej tłoczony na zimno, nierafinowany traktujemy bardziej jako suplement diety niż produkt spożywczy. Możemy przyjmować go bezpośrednio na łyżeczce, ale również wykorzystywać w kuchni, jednak wyłącznie do przygotowywania potraw na zimno. Olej rzepakowy nierafinowany nadaje się do stosowania jako składnik gotowego sosu lub dressingu do surówki czy sałatki. Będzie również wartościowym dodatkiem do pieczywa. To również ten rodzaj oleju rzepakowego lepiej sprawdzi się w pielęgnacji włosów. Z kolei olej rzepakowy rafinowany stanowi produkt spożywczy o bardzo uniwersalnym charakterze. Nadaje się do każdej metody gotowania – pieczenia, smażenia czy duszenia. Można przygotowywać na nim mięsa, ryby i warzywa, dodawać go do ciast, dressingów, sosów i marynat. Warto pamiętać jednak, aby każdej partii oleju używać wyłącznie jeden raz. Niewskazane jest także długotrwałe smażenie na tej samej porcji tłuszczu (maksymalnie do 15 minut).

Olej rzepakowy przechowywanie

Olej rzepakowy ma stosunkowo długi termin przydatności do spożycia. Dobrze wiedzieć jednak, w jaki sposób prawidłowo go przechowywać. Oleju nigdy nie przelewamy do innych naczyń, ponieważ fabryczne opakowanie pozwala na dłużej zachować jego trwałość i ochronić produkt przed zanieczyszczeniem. Poza tym, olej rzepakowy warto zabezpieczać przed utlenieniem, przechowując go w zamkniętej butelce w szafce lub w lodówce. Zdecydowanie należy unikać stawiania oleju przy kuchence lub piekarniku oraz w zasięgu promieni słonecznych.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Loading...