Olej z ostropestu – właściwości i zastosowanie

Olej z ostropestu plamistego wytwarzany jest poprzez tłoczenie na zimno owoców ostropestu – jednorocznej rośliny występującej naturalnie na terenach otaczających Morze Śródziemne. Produkt znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości oczyszczających. Poleca się go osobom, które zmagają się ze schorzeniami wątroby i zaburzeniami trawienia. Olej z ostropestu znajduje jednak wiele innych zastosowań. Kiedy warto po niego sięgać?

Olej z ostropestu – co zawiera?

Olej z ostropestu to przede wszystkim doskonałe źródło cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych. Jego stosunek omega 3 do omega 6 przechyla się na korzyść kwasu linolowego, który obniża ciśnienie krwi, wspiera redukcję masy ciała i zapobiega rozwojowi miażdżycy. Produkt jest bogaty w witaminę C i K, a także w sole mineralne, fitosterole, garbniki, flawonoidy oraz histaminę. Dzięki zawartości sylimaryny olej z ostropestu działa antyutleniająco i znajduje wiele zastosowań w leczeniu chorób związanych z nieprawidłowym działaniem wątroby, ponieważ hamuje wnikanie toksyn do komórek tego organu. Sylimaryna zmniejsza również poziom glukozy we krwi, dzięki czemu wspiera walkę z insulinoodpornością.

Olej z ostropestu – zastosowanie

Olej z ostropestu ma właściwości przeciwzapalne i odtruwające. Na wątrobę działa regenerująco i oczyszczająco, wspomagając walkę z takimi schorzeniami jak marskość wątroby oraz alkoholowe i niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Olej okazuje się korzystny również przy żółtaczce, kamicy żółciowej oraz przy innych zaburzeniach pracy dróg żółciowych. Warto stosować go w celu zwiększenia ilości wydzielanych soków trawiennych oraz dla podwyższenia efektywności laktacji (wyłącznie za zgodą i pod kontrolą lekarza). Produkt często polecany jest również jako środek wzmacniający łaknienie, pomocny także przy migrenach, wzdęciach i objawach choroby lokomocyjnej. Ostropest działa pozytywnie na gospodarkę sercowo-naczyniową. Ma właściwości przeciwzakrzepowe i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Można sięgać po niego również w trakcie zapalenia gardła, krtani oraz dziąseł. Olej z ostropestu stosowany jest przez kobiety, które mają do czynienia z obfitym krwawieniem miesiączkowym. Wyciąg z tej rośliny często trafia także do składu leków zwalczających problem hemoroidów.

Olej z ostropestu można stosować także na włosy, skórę i paznokcie, wykorzystując jego działanie regeneracyjne i nawilżające. Dzięki zawartości antyoksydacyjnych witamin i kwasów nienasyconych ostropest spłyci zmarszczki, poprawi elastyczność skóry, zmniejszy zaczerwienienia i poprawi ogólny koloryt. Będzie pomocny także przy zwalczaniu stanów alergicznych skóry, trudno gojących się ran oraz oparzeń. Zadziała przeciwzapalnie i odkażająco. Z kolei włosy nawilży i doda im blasku, a także większy ich sprężystość i odporność na uszkodzenia. Jak stosować olej z ostropestu w pielęgnacji? Wystarczy, że wzbogacimy nim posiadane kosmetyki drogeryjne lub przygotujemy własne domowe odżywki, sera czy maseczki na jego bazie. Olej możemy aplikować na włosy przed myciem, a w niewielkiej ilości również po oczyszczeniu, na wilgotne końcówki. Warto wcierać go także w łamliwe i kruche paznokcie.

Olej z ostropestu do czego dodawać?

Olej z ostropestu można spożywać bezpośrednio z łyżeczki. Ma on jednak bardzo wyrazisty, orzechowy smak, który nie każdemu przypada do gustu. Produkt znajduje szerokie zastosowanie także w kuchni, wobec czego można z łatwością wprowadzić go do codziennego menu w mniej wyczuwalnej formie. Z czym jeść olej z ostropestu? Najlepiej z potrawami przygotowywanymi na zimno, czyli z kanapkami, sałatkami i surówkami. Obróbka termiczna oleju tłoczonego na zimno spowodowałaby bowiem utratę jego cennych właściwości prozdrowotnych. Produkt ten doskonale komponuje się ze świeżymi lub gotowanymi warzywami i owocami. Można dodawać go do kasz, ryżu i ziemniaków, tworząc pełnowartościowe i zdrowe posiłki. Olej sprawdzi się także jako dodatek do koktajli warzywno-owocowych, ponieważ zwiększy wchłanialność obecnych w nich witamin i wzbogaci je o dodatkowe składniki odżywcze.

Olej z ostropestu – dawkowanie

Olej z ostropestu może być spożywany w dawce maksymalnie dwóch łyżeczek dziennie. Warto mieć na uwadze, że decydując się na suplementację tego produktu, musimy wybrać formę jego przyjmowania – bezpośrednio z łyżeczki lub w formie dodatku do potraw – aby nie przekroczyć dozwolonej dziennie dawki. Chociaż olej jest produktem naturalnym, to nie każdy może pozwolić sobie na jego spożywanie. Ze względu na nadmierne wydzielanie żółci żołądkowej, stosowanie produktu odradzane jest osobom, które przyjmują leki antykoncepcyjne, psychotropowe oraz przeciwzakrzepowe.

Olej z ostropestu – dla kogo?

Olej z ostropestu polecany jest przede wszystkim osobom cierpiącym na schorzenia wątroby oraz dolegliwości ze strony układu trawiennego. Produktem powinny zainteresować się także osoby, które lubią spożywać tłuste posiłki i alkohol. Po olej warto sięgnąć w celu oczyszczenia organizmu z toksyn, zwłaszcza w trakcie diety detoksykującej. Poza tym, produkt poleca się także palaczom, osobom narażonym na silny stres, intensywnie trenującym i zażywającym częstych kąpieli słonecznych.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Loading...