Olej z czarnuszki - poznaj bliżej jego właściwości

Olej z czarnuszki - poznaj bliżej jego właściwości

O zdrowotnych właściwościach olejów rożnego typu wiadomo już od bardzo dawna. Na rynku jest ich mnóstwo i bez większego problemu można znaleźć preparat olejowy, który sprosta określonym wymaganiom konsumenta. Doskonałym przykładem może być olej z czarnuszki. Jego nazwa jest powszechnie znana, jednak czy wiadomo w jaki sposób działa i na co może pomóc? Warto się przekonać.

Czym jest olej czarnuszkowy i jaki ma skład?

Nie da się zaprzeczyć, że o jego prozdrowotnym działaniu wiedzieli Starożytni, ponieważ używano go już w faraońskim Egipcie. Co ciekawe, olej z czarnuszki został wspomniany również w Starym Testamencie i w pismach starożytnych Greków (między innymi Hipokratesa). Nie bez powodu więc otrzymał bardzo szlachetne nazwy: płynne złoto oraz złoto faraonów.

Olej czerpie się z rośliny o nazwie czarnuszka siewna. Ziele to naturalnie występuje w Europie Południowej, Azji Zachodniej oraz w Afryce Północnej, jednak teraz uprawia się je w wielu innych rejonach świata, np. w Polsce. Kwiaty czarnuszki są niebieskie lub białe, natomiast owoce pojawiają się w formie zrośniętych ze sobą małych skupisk czarnych nasion. 

Dobroczynne właściwości oleju mają ścisły związek z faktem, iż w 85% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli inaczej kwasów Omega. W oleju z czarnuszki można znaleźć np.: kwas linolowy (grupa Omega 6), kwas oleinowy (grupa Omega 9) oraz kwas alfalinolenowy (grupa Omega 3). Dlatego nawet znając tylko te składniki oleju można domyślić się, że będzie działał na organizm bardzo pozytywnie. W końcu kwasy Omega są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania człowieka. Dodatkowo olej czarnuszkowy posiada w swoim składzie witaminę E, która odpowiada za pracę mózgu, serca i zwalcza wolne rodniki. Ponadto w oleju znaleźć można także: biotynęsterole roślinneprzeciwutleniacze i szereg różnych mikroelementów.

Zastosowanie.

Ze względu na swój bogaty skład chemiczny, olej z czarnuszki potrafi pomóc na naprawdę wiele dolegliwości. Przede wszystkim buduje i wspomaga odporność organizmu. Warto zadbać o jego suplementację w momencie, gdy cierpi się na różnego typu alergie, czy astmę, ponieważ olej skutecznie będzie łagodził ich objawy. Dobrze sprawdzi się również wtedy, kiedy u chorego rozwinie się zapalenie zatok. Olej czarnuszkowy pomoże także na problemy gastryczne, takie jak: zaparcia, niestrawność, gazy, mdłości, czy stany spastyczne. Jego zbawienne działanie nie omija także skóry. W przypadku atopowego zapalenia skóry także się sprawdzi. Warto, by stosowały go kobiety w okresie laktacji, ponieważ olej usprawnia i zwiększa produkcję pokarmu. Co więcej, olej z czarnuszki wykazuje działanie przeciwbólowe, dlatego np. łagodzi objawy menstruacji, przy okazji regulując cały cykl. 

W kosmetyce.

Przede wszystkim pomaga zwalczyć wszelkie schorzenia dotykające skórę, czyli łupież, trądzik oraz liszaj. Zmniejsza także wydzielanie sebum, wygładza i łagodzi cerę. Świetnie sprawdzi się w przypadku skóry dojrzałej, ponieważ spowalnia procesy starzenia, między innymi zabijając wolne rodniki.

Dawkowanie.

Badania wykazały, że z dobrodziejstw oleju czarnuszkowego mogą korzystać już najmłodsi, ponieważ mowa o dzieciach, które ukończyły pierwszy rok życia. 

  • Od roku do dwóch lat - 1/4 łyżeczki dziennie.
  • Od dwóch do czterech lat - 1/2 łyżeczki dziennie.
  • Od pięciu do piętnastu lat - 1 łyżeczka dziennie.
  • Od piętnastego roku życia wzwyż - 2 łyżeczki dziennie lub jedna łyżka stołowa.

Ze względu na swój charakterystyczny, oleisty smak oraz zapach, warto zadbać, by spożywanie oleju z czarnuszki było przyjemniejsze. Można go więc wymieszać z sokiem owocowym (świeżo wyciskanym) albo także z miodem. Najlepiej będzie działał spożyty na czczo lub z pierwszym posiłkiem, lecz także wieczorem tuż przed zaśnięciem.

Na który olej z czarnuszki się zdecydować?

Mając na uwadze kupno tego oleju, trzeba zwrócić uwagę na kilka najistotniejszych kwestii. Po pierwsze - musi być jak najświeższy, dlatego zawsze należy skontrolować datę ważności oraz datę produkcji. Co więcej, jego butelka musi być szklana i ciemna - wtedy będzie dobrze chroniony przed promieniami słonecznymi. Warto również sprawdzić, czy na pewno jest tłoczony na zimno (to znaczy w temperaturze niższej, niż 40 stopni). Najlepiej również byłoby, gdyby był niefiltrowanynierafinowany oraz nieoczyszczony

Przechowywanie.

Ono także wpływa bezpośrednio na prozdrowotne właściwości oleju i jego późniejsze działanie w ciele. By działał tak, jak powinien, musi być przechowywany w lodówce.

Przeciwwskazania.

Mimo tak wielu zalet, olej z czarnuszki w pewnych okolicznościach może posiadać również wady. Wykazuje działanie obniżające ciśnienie tętnicze krwi, dlatego też osoby cierpiące na niedociśnienie (czyli tak zwaną hipotensję) nie powinny decydować się na jego stosowanie. Podobnie jest w przypadku kobiet w ciąży. O ile kobiety karmiące ze spokojem mogą korzystać z dobroczynności oleju czarnuszkowego, tak co się tyczy ciężarnych - olej charakteryzuje się tym, że działa przeciwskurczowo. Co za tym idzie, mógłby spowodować spowolnienie lub nawet całkowite zatrzymanie skurczów macicy, co mogłoby okazać się niebezpieczne dla dziecka. 

Powiązane produkty

Udostępnij ten wpis

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz