Czarnuszka – na co pomaga i jak skorzystać z jej właściwości?

Czarnuszka, zwana również czarnym kminkiem, to niepozorna roślina o wielkim potencjale zdrowotnym. Małe, czarne nasiona tej rośliny kryją w sobie wiele substancji korzystnych dla zdrowia człowieka. Czarnuszkę ceniono już za czasów faraonów, którzy uważali ją za lekarstwo na wszystkie dolegliwości. Współcześnie nasiona czarnuszki można wykorzystać w codziennej diecie lub jako olej tłoczony na zimno. Jakie są jej zastosowania?

Czarnuszka ziarno – skąd pochodzi i czy czarnuszka jest zdrowa?

Czarnuszka to roślina całoroczna pochodząca z Afryki Północnej, rosnąca również w Turcji i na Wschodzie. Obecnie jako gatunek introdukowany czarnuszka rośnie dziko również w basenie Morza Śródziemnego. Pierwsze wzmianki na temat rośliny pojawiły się już w pismach starożytnych. Na tę chwilę czarnuszka siewna jest hodowana w Europie, również w Polsce.

Czarnuszka siewna – na co pomaga?

Czarnuszka siewna to źródło kwasów tłuszczowych, fosfolipidów, fitosteroli, flawonoidów, saponin, białek i węglowodanów. W jej ziarenkach znajdziemy aż 9 niezbędnych człowiekowi aminokwasów, witaminy, takie jak witamina A, E, F oraz te z grupy B, a także minerały, między innymi cynk, wapń, żelazo, magnez, selen, potas i sód.

Czarnuszka - właściwości zdrowotne

Zawarte w czarnuszce substancje wspierają pracę układu odpornościowego, działają przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie, antyoksydacyjnie i antyrakowo. Jednym z najważniejszych składników ziaren czarnuszki jest tymochinon, który łączy się z komórkami i enzymami odpowiedzialnymi za walkę z wolnymi rodnikami. Działa też ochronnie względem hemoglobiny, mioglobiny i albuminy. Czarnuszka okazuje się nieoceniona w profilaktyce wielu chorób, między innymi cukrzycy, osteoporozy czy nowotworów. Broni organizm również przed bakteriami, pasożytami, grzybami, wirusami i toksynami. Badania wykazały, że czarnuszka reguluje ciśnienie krwi, jak również obniża poziom cukru we krwi. Jest też nieocenionym wsparciem w przebiegu wrzodów żołądka.

Dodatkowo czarnuszka wykazuje liczne wartości prozdrowotne i podnoszące odporność.

Przy jakich dolegliwościach warto sięgać zatem po ziarna czarnuszek? Nasion czarnuszki warto, jest zażywać przy:

  • astmie i alergii,
  • nadciśnieniu,
  • kamieniach nerkowych,
  • wrzodach żołądka,
  • cukrzycy,
  • zakażeniach grzybiczych i pasożytniczych,
  • chorobach skóry: trądziku, łuszczycy, AZS, poparzeniach słonecznych, łupieżu, łysieniu,
  • depresji,
  • wspomaga prace trzustki,
  • osteoporozie.

Czarnuszka – po jakim czasie efekty?

Pierwsze pozytywne efekty spożywania czarnuszki można dostrzec po około miesiącu regularnego, prawidłowego przyjmowania jej ziaren lub tłoczonego z nich oleju. W pierwszym przypadku zaleca się żuć całe nasiona lub mielić je w młynku i dodawać do różnych potraw. Można również zalewać ziarna gorącą wodą i przygotowywać w ten sposób napar o licznych walorach zdrowotnych. Czarnuszkę pod postacią oleju należy spożywać z kolei w ilości 2 – 3 łyżeczek dziennie – bezpośrednio z łyżeczki lub jako dodatek do dań na zimno.

Czarnuszka mielona – z czym jeść?

Mielona czarnuszka doskonale komponuje się z kolendrą, tymiankiem, słodką papryką, kminkiem oraz zielem angielskim. Nasiona czarnuszki pasują do pieczywa, mięsa, warzyw, serów, a nawet dań na słodko. Czarnuszkę mieloną można łączyć także z miodem, wódką lub wodą, tworząc tym samym ziołomiód, nalewkę lub napar. Pierwsze połączenie pozwoli na stworzenie naturalnego preparatu łagodzącego ból gardła oraz kaszel. Nalewka z czarnuszki wspomoże z kolei między innymi leczenie grzybicy. Napar z ziaren czarnuszki można stosować jako napój lub płukankę do włosów, a także płyn do przemywania skóry.

Czarnuszka ziarno jako przyprawa w kuchni

Ze względu na swój pikantny smak i ciekawy aromat czarnuszka w kuchni pełni przede wszystkim rolę delikatniejszej dla przewodu pokarmowego wersji pieprzu. Zmielone nasiona można dodawać do dań na słodko i na słono. Całe ziarna sprawdzają się jako posypka do wypieków i kanapek. Stanowią także wartościowy dodatek do dań mięsnych, zup, duszonych i kiszonych warzyw, serów oraz sałatek. Warto pamiętać, że czarnuszki nie powinno się zbyt mocno podgrzewać, gdyż grozi to utratą jej właściwości leczniczych.

Czarnuszka olej i olejki

Olej pozyskiwany z ziaren czarnuszki posiada taki sam skład i wykazuje podobne właściwości do samych nasion rośliny. Można stosować go zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie podczas codziennej pielęgnacji. Olej z czarnuszki działa na komórki skóry regenerująco i przeciwstarzeniowo. Redukuje widoczność zmarszczek i zmian trądzikowych, ujędrnia i uelastycznia. Reguluje także pracę gruczołów łojowych, w efekcie czego cera mniej się przetłuszcza. Aplikowanie oleju z czarnuszki na włosy ogranicza ich wypadanie i stymuluje wzrost nowych. Dba również o optymalne nawilżenie i odżywienie fryzury oraz przywraca jej piękny blask. Aby olej z czarnuszki wykazywał swoje prozdrowotne właściwości, powinien być produktem tłoczonym na zimno i nierafinowanym. Należy także spożywać go wyłącznie bez uprzedniej obróbki termicznej.

Olejki eteryczne zawarte w olejku z czarnuszki wykazują cenne właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne iantybakteryjne.

Czarnuszka tabletki

Olej z czarnuszki jest dostępny również w postaci wygodnych do spożywania kapsułek. Najczęściej zaleca się przyjmowanie oleju z czarnuszki w tej formie dwa razy dziennie w ilości jednej kapsułki, najlepiej w trakcie posiłku. Czarnuszka w tabletkach nie powinna być spożywana bez konsultacji z lekarzem przez kobiety ciężarne i karmiące. Kapsułkę można również przebić, a uwolniony w ten sposób olej aplikować bezpośrednio na skórę lub dodawać do kosmetyków.

Czarnuszka - herbata, właściwości herbaty z czarnuszki

Rozdrobnione ziarna czarnuszki można również zalać wrzątkiem w celu sporządzenia zdrowego naparu pełnego wartości prozdrowotnych. Czarnuszka świetnie sprawdzi się jesienią i zimą. Regularne stosowanie oleju i herbaty z czarnuszki skutecznie podnosi odporność organizmu.

Stosowanie czarnuszki

Czarnuszkę można stosować i przyjmować w wielu formach i postaciach. Czarnuszkę znajdziemy w formie ziaren, oleju z czarnuszki, olejków eterycznych czy do masażu. Olejek z czarnuszki jest też nie rzadko spotykanym składnikiem kosmetyków i leków. 

Polecane produkty

Komentarze (2)

    • Arek
    • 2024-03-09 00:33:27
    Po około 10 dniach zażywania czarnuszki zauważyłem że ciśnienie które miałem wcześniej 148 czasami 153 na 93 spadło do 123 na 81i teraz nie wiem czy to faktycznie czarnuszka czy coś innego ale wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na czarnuszkę
    • Danka
    • 2024-03-17 11:15:25
    Jak stosowałeś? Olej, tabletki, napary?

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Loading...