Olej z czarnuszki - poznaj jego magiczne siły

Olej z czarnuszki to produkt przeznaczony zarówno do użytku wewnętrznego, jak i zewnętrznego. Skutecznie wspomaga leczenie astmy i alergii.  Ponadto pozytywnie wpływa na układ odpornościowy i działa ochronnie na żołądek oraz wątrobę. Wykorzystywany jest również w kosmetyce z uwagi na właściwości przeciwłupieżowe. Przychodzi z pomocą w walce z trądzikiem czy atopowym zapaleniem skóry. Co jeszcze warto na jego temat wiedzieć?

Olej z czarnuszki - pochodzenie

Czarnuszka i jej właściwości znane są od setek lat. Roślina ta odgrywała istotną rolę w medycynie ajurwedyjskiej oraz w starożytnym Egipcie. Tam olej z niej nazywano płynnym złotem faraonów. Wykorzystywali go m.in. Tutenchamon, Kleopatra, Neferetiti czy sam Hipokrates. Pewne wzmianki na temat czarnuszki znaleźć można nawet w Starym Testamencie. Zresztą i dzisiaj Arabowie uważają tę roślinę za lekarstwo na różnego rodzaju dolegliwości. Popularne jest powiedzenie, że leczy ona wszystko oprócz śmierci. Olej z czarnuszki pochodzenie ma więc bardzo ciekawe. Pozyskiwany jest na skutek tłoczenia na zimno ziaren czarnuszki siewnej. To roślina z rodziny jaskrowatych, która wywodzi się z Europy Południowej i Azji Zachodniej. Znana jest też pod nazwą Nigella sativa. Czasem nazywana jest również kminem czarnym.

Olej z czarnuszki - zastosowanie

Olej z czarnuszki zastosowanie ma bardzo szerokie. Najczęściej same nasiona wykorzystywane są jako przyprawa kuchenna, ale można je równie dobrze zalać wrzątkiem i wypić w formie naparu. Nieźle smakują dodane do kawy, herbaty, pieczywa itd. W Indiach i Pakistanie cieszą się one ogromną popularnością. Z kolei olej z czarnuszki można pić przed posiłkiem bądź wykorzystać go w celach kosmetycznych np. do olejowania włosów po kąpieli. To także doskonała przyprawa, którą doprawić można sałatkę czy różnego rodzaju potrawy smażone. W czasie choroby infekcyjnej, olej z czarnuszki z powodzeniem można dodać do herbaty ziołowe. Przy infekcjach skórnych aplikuje się go od razu na zmienione chorobowo miejsce.

Olej z czarnuszki - właściwości

Olej z czarnuszki właściwości ma naprawdę różnorodne. Jednak należy pamiętać o tym, że jedynie olej tłoczony na zimno ma właściwości prozdrowotne. Za sprawą tymochinonu działa przeciwzapalnie czy przeciwbólowo, a także wykazuje właściwości antynowotworowe. Z badań wynika, że olej z czarnuszki przyczynia się do hamowania rozwoju komórek nowotworowych oraz ich obumierania. Zdaniem naukowców ze Stanów Zjednoczonych ma hamować produkcję komórek nowotworowych włókniako-mięsaka. Lekarze z Egiptu są zdania, że olej ten znacznie zmniejsza żywotność komórek raka wątroby. Eksperci z Arabii Saudyjskiej wskazują na jego wpływ na raka płuc. Ponadto olej z czarnuszki pomagać ma w przypadku raka jelita grubego, piersi czy białaczki.

Produkt ten wykorzystywany jest przy chorobie wrzodowej żołądka. Skuteczny okazuje się być w walce z bakterią Heliobacter pylori, która odpowiada za rozwój choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Olej z czarnuszki sprawdza się przy refluksie żołądka czy grypie  żołądkowej. Okazuje się być bardzo skuteczny przy zakażeniach przywrą S. mansoni, gdyż pozytywnie wpływa na wątrobę i cały układ odpornościowy organizmu.

Oprócz tego olej z czarnuszki skutecznie obniża poziom złego cholesterolu i cukru we krwi. Jego regularne stosowanie może być więc dobrym pomysłem w przypadku osób chorych na cukrzycę typu II, miażdżycę czy innego typu schorzenia układu naczyniowo-sercowego.

Olej z czarnuszki co zawiera?

Olej z czarnuszki, jak większość olejów roślinnych, zawiera przede wszystkim Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe. Kwas Omega-6 stanowi aż 60% składu tej substancji, kwas Omega-9 25%, a kwas Omega-3 około 1%. Poza tym olej z czarnuszki zawiera także sterole, biotynę i wiele mikroelementów oraz cenne dla zdrowia i pięknego wyglądu przeciwutleniacze, takie jak witamina E oraz beta-karoten. Za najważniejszy związek w składzie oleju uznaje się jednak tymochinon, czyli substancję, dzięki której produkt ten wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe oraz przeciwbólowe i ochronne na miąższ wątroby oraz nerek.  

Olej z czarnuszki który wybrać?

Aby olej z czarnuszki wykazywał wszystkie swoje prozdrowotne właściwości musi być produktem wysokiej jakości - zimnotłoczonym i nierafinowanym. Tylko wtedy będzie zawierał w swoim składzie substancje, dzięki którym pomoże nam zadbać o lepszą kondycję organizmu, skóry czy włosów. Niezwykle ważne jest także jego opakowanie, czyli ciemna butelka ze szkła, która nie przepuszcza promieni słonecznych. Tak przechowywany olej z czarnuszki zachowa swoje właściwości i oryginalny smak nawet przez około 3 miesiące od otwarcia. 

Olej z czarnuszki - spożywanie i dawkowanie

Olej z czarnuszki ma aromat ostry i korzenny, a smak gorzkawy. Dzięki temu jest w potrawie dość dobrze wyczuwalny. Dlatego też należy to wziąć pod uwagę podczas przyprawiania nim różnego rodzaju potraw. Aby zachował świeżość jak najdłużej, zaleca się go przechowywać w zamkniętej butelce w lodówce. Nie może mieć dostępu do promieniowania słonecznego. Spożywa się go jedynie w formie surowej - samodzielnie bądź po wymieszaniu z miodem, sokiem. W połączeniu ze słodkim dodatkiem, z powodzeniem można włączyć go nawet w dietę dzieci.

Warto przy tym zdawać sobie sprawę, że olej z czarnuszki jest produktem spożywczym, a nie suplementem diety. Dlatego też w jego przypadku nie ma jednego, określonego sposobu dawkowania, którego należałoby się ściśle trzymać. Warto się jednak kierować zaleceniami dietetyków i lekarzy. Ci małym dzieciom rekomendują dawkę do pół łyżeczki oleju dziennie, większym dzieciom do 1 łyżeczki dziennie. Osoby dorosłe mogą spożywać natomiast jedną łyżkę oleju czarnuszkowego na dzień. Oczywiście dawkowanie dostosować należy do efektów, które chce się uzyskać.

Olej z czarnuszki wykorzystywać można jako dodatek do szamponów do włosów i wmasowywać go w skórę, gdyż ją skutecznie nawilża i zapobiega trądzikowi. W celach leczniczych stosuje się go doustnie. Ponadto wykorzystywany jest coraz chętniej w kuchni jako przyprawa, dodatek do potraw. Nie jest to jednak produkt odpowiedni dla kobiet w ciąży. Również i osoby chorujące na cukrzycę, przed sięgnięciem po olej z czarnuszki, powinny skonsultować się z lekarzem.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Loading...