Sok z buraka - czerwony eliksir zdrowia i młodości

Czerwone buraki to bardzo popularny produkt spożywczy, wykorzystywany w polskiej kuchni głównie w formie pieczonej lub gotowanej. Tymczasem, jak większość warzyw, najzdrowszy jest burak surowy. Niepoddane obróbce termicznej warzywo ma jednak nieco ziemisty smak i jest zdecydowanie zbyt twarde, aby dało się je spożywać. Rozwiązaniem okazuje się sok z buraka, zawierający ogromną ilość witamin i minerałów. Kiedy warto po niego sięgać?

Sok z buraka co zawiera?

Sok z buraka to doskonałe źródło naturalnego cukru, białka, witamin i soli mineralnych. Znajdziemy w nim witaminy z grupy B, witaminę A, E, C i K, a także minerały - żelazo, potas, wapń, magnez, fosfor, miedź, cynk, fluor, bor, lit, mangan, kobalt, cez i molibden. Poza tym sok z buraka zawiera betainę, błonnik, polifenole, karotenoidy, glikozydy i kwasy organiczne, takie jak kwas jabłkowy, kwas winny, kwas szczawianowy czy kwas cytrynowy. Skrywa zatem całą skarbnicę niezwykle cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych i substancji aktywnych.

Sok z buraka co daje?

Ponieważ sok z buraka to bogactwo witamin, minerałów i wielu innych wartościowych składników, wykazuje szereg korzystnych dla zdrowia właściwości. Pierwszą z nich jest jego zdolność do obniżania ciśnienia - zarówno skurczowego, jak i rozkurczowego. Sok z buraka działa także przeciwutleniająco, czyli neutralizuje niszczące nasze komórki wolne rodniki. Wykazuje również właściwości przeciwzapalne. Poza tym obniża poziom cholesterolu, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca i miażdżycy. Dzięki wysokiej zawartości żelaza zapobiega niedokrwistości, a dzięki witaminie C dba o kondycję skóry.

Sok z buraka kiedy pić?

Picie soku z buraka polecane jest najczęściej osobom cierpiącym na anemię. Ponieważ zawiera on duże ilości witamin z grupy B oraz żelaza, działa korzystnie na proces produkcji czerwonych krwinek. Stanowi także doskonałą profilaktykę chorób układu sercowo-naczyniowego, gdyż obniża ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi. Ze względu na właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, warto sięgać po niego również w trakcie infekcji. Sok z buraka wzmocni naszą odporność i poprawi ogólną kondycję organizmu. Spożywany regularnie opóźni też procesy starzenia się. Kiedy jeszcze warto wybrać ten napój zamiast innych źródeł nawodnienia? Przede wszystkim podczas odchudzania. Sok z buraka jest bowiem niskokaloryczny, a jednocześnie na długo zaspokaja głód, oczyszcza z toksyn i poprawia przemianę materii. Pomaga także uzupełnić związane z dietą niedobory składników odżywczych. Produkt poleca się również kobietom w ciąży, ponieważ obecny w nim kwas foliowy jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka. Dodatkowo, stanowi naturalne źródło żelaza, na które w tym czasie przez wzgląd na rosnącą objętość krwi znacząco zwiększa się dzienne zapotrzebowanie.

Sok

Sok z buraka a menopauza

Po buraczany sok powinny sięgnąć panie, które zmagają się z uciążliwymi objawami przekwitania. Burak zawiera substancje, które obniżają ciśnienie krwi i wzmacniają kości, czym chronią nas przed osteoporozą. Poza tym sok z buraka niweluje także bóle migrenowe i nieprzyjemne uderzenia gorąca. Dzięki właściwościom przyspieszającym metabolizm i oczyszczającym organizm z toksyn pomaga również utrzymać szczupłą sylwetkę. 

Sok z buraka który wybrać?

Przy wyborze soku z buraka warto kierować się przede wszystkim jakością. Najlepsze produkty znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością. Warianty jednodniowe będą produkowane ze świeżych buraków, zaś pasteryzowane z zagęszczonego soku lub przecieru. Istotnym czynnikiem jest także źródło pochodzenia samego surowca oraz skład soku. Idealnie jeśli buraki użyte do produkcji pozyskiwane są z ekologicznych upraw, a na etykiecie produktu nie widnieją żadne konserwanty ani cukier

Sok z buraka ile kalorii?

Sok z buraka nie bez powodu polecany jest osobom, które stosują dietę odchudzającą. Zawiera dużo błonnika, zapewniającego uczucie sytości i jest niskokaloryczny - zawiera tylko 47 kcal w 100 ml. Ile soku powinniśmy przyjmować zatem każdego dnia? Dla wzmocnienia odporności wystarczy już jeden kubeczek, czyli około 200 ml. Z kolei podczas diety warto zwiększyć tę dawkę nawet trzykrotnie. Ponieważ smak soku z buraka nie musi odpowiadać każdemu, korzystne może okazać się wypróbowanie jednego z kilku sprawdzonych połączeń, które nieco go urozmaicą. Do napoju możemy dodać sok z marchwi, jabłka, grejpfruta czy pomarańczy. Niektórzy polecają również bardziej ziołowe połączenia, na przykład natkę pietruszki, imbir i sok z cytryny czy też miętę oraz bazylię. 

Sok z buraka przeciwwskazania

Chociaż sok z buraka jest bardzo zdrowy, nie każdy może go spożywać. Ponieważ zawiera szczawiany odradza się go przede wszystkim osobom cierpiącym na kamicę nerkową i reumatyzm - mógłby zaostrzyć objawy choroby. Przeciwwskazaniem do picia soku z buraka nie jest natomiast cukrzyca, ponieważ jego indeks glikemiczny wynosi jedynie 30. Można powiedzieć, że u diabetyków spożywanie soku jest nawet wskazane, bowiem przywraca on zaburzoną równowagę kwasowo-zasadową organizmu. 

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Loading...