Chia - kiedy warto po nią sięgać?
- Odchudzanie – nasiona chia, po połączeniu z wodą pęcznieją i zwiększają swoją objętość. Dzięki temu szybko wypełniają żołądek i wywołują poczucie sytości. Co więcej nasiona szałwii hiszpańskiej usprawniają pracę układu pokarmowego, ponieważ wspomagają proces trawienia i przyspieszają metabolizm. Regularne spożywanie tego produktu pozwala uregulować rytm wypróżnień, niweluje zaparcia i wspomaga rozwój korzystnych bakterii w jelitach.
- Problemy z sercem – powszechnie wiadomo, że kwasy tłuszczowe omega-3 pozytywnie wpływają na pracę układu krążenia. Tak się składa, że nasiona chia są jednym z najlepszych źródeł owych kwasów. Wraz z błonnikiem przyczyniają się one do obniżenia poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi. Warto wiedzieć, że regularne spożywanie nasion chia zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu.
- Wegetarianie – nasiona chia są bardzo bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, dlatego też polecane są w diecie wegan i wegetarian. Produkt stanowi również źródło energii dla kulturystów i sportowców.
- Praca mózgu – nie można nie wspomnieć, że kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w nasionach chia wspomagają pracę mózgu. Dzięki temu, osoby regularnie spożywające te nasiona łatwiej przyswajają wiedzę, mają lepszą pamięć oraz koncentrację.
Nasiona chia:
- Świetne źródło łatwo przyswajalnego białka – polecane szczególnie dla wegetarian i wegan.
- Wspomagają proces odchudzania – wywołują uczucie sytości oraz przyspieszają metabolizm.
- Bogate źródło kwasów tłuszczowych Omega-3 – regularne spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu.
Składniki:
Chia nasiona 100%
Propozycja stosowania:
Można spożywać bezpośrednio jako dodatek do sałatek, owsianki, musli, koktajli lub ugotowanych kasz. Dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15 g [ok. 3 łyżeczek].
Przechowywanie:
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci, chronić przed światłem, wilgocią i obcymi zapachami.
@CUSTOMER_NAME@
@COMMENT_TITLE@
@COMMENT_COMMENT@