Pieprz cayenne – zastosowania kulinarne
Przede wszystkim należy pamiętać, że pieprz cayenne jest wyjątkowo ostrą przyprawą. Z tego powodu należy stosować ją z rozwagą i umiarem. Rekomendowanym przez nas sposobem jest stopniowe doprawianie przygotowywanych potraw, aż do uzyskania pożądanego stopnia ostrości. Jest to przyprawa bardzo uniwersalna, znajdująca zastosowanie niemal w każdej kuchni na świecie. Pieprz cayenne oprócz nadawania potrawom ostrości, ożywia również ich barwę. Stanowi idealny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, dań rybnych oraz dań opartych na roślinach strączkowych. Mniej popularnym zastosowaniem pieprzu cayenne jest wykorzystywanie go w szeroko pojętym cukiernictwie. Polecamy koniecznie spróbować czekolady ze szczyptą pieprzu cayenne.
Pieprz cayenne
- Poprawnie to właściwie nie pieprz, lecz specjalnie wyselekcjonowana odmiana papryki cayenne.
- Wyróżnia się intensywnym zapachem i wyjątkową ostrością.
- Rozgrzewa organizm oraz pobudza apetyt.
Pieprz cayenne – właściwości prozdrowotne
- Z uwagi na wysoką zawartość kapsaicyny, wykazuje działanie przeciwzapalne.
- Tradycyjnie wykorzystywany jest przy różnorakich dolegliwościach układu pokarmowego.
- Warto włączyć go do diety w przypadku problemów sercowo-naczyniowych.
- Wspomniana wcześniej kapsaicyna pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego. Obniża również poziom cholesterolu.
- Przeciwbólowe – pieprz cayenne może być wyjątkowo pomocny przy męczących bólach głowy czy mięśni.
Składniki:
Pieprz cayenne 100%
Przechowywanie:
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci, chronić przed światłem, wilgocią i obcymi zapachami.
@CUSTOMER_NAME@
@COMMENT_TITLE@
@COMMENT_COMMENT@