Kosmetyki prosto z Korei | Skorzystaj z 20% rabatu Sprawdź

Ałun - co to jest, jego właściwości i czy jest szkodliwy?

Ałun - co to jest, jego właściwości i czy jest szkodliwy?

Słysząc nazwę ałun potasowy przed oczami ma się zazwyczaj chemiczny związek, który niewiele ma wspólnego z naturalnością. Tymczasem nie istnieje bardziej skuteczny, a przy tym bezpieczny środek niż ałun potasowy. Jego właściwości doceniali już starożytni. Nie zmieniło się to we współczesnych czasach, szczególnie że dzień po dniu odkrywane są nowe właściwości tego kryształu.

Ałun co to jest

Ałun potasowy to naturalny kryształ występujący w rożnych miejscach na Ziemi.  Pierwsze wzmianki o stosowaniu tego kryształu jako w pełni naturalnej ochrony przed poceniem się można odszukać w starożytnych Chinach i Egipcie. Stosowali go również Grecy i Rzymianie. Ci drudzy rozpowszechnili ałun nie tylko jako dezodorant, ale też jako kryształ leczniczy. O stosowaniu ałunu jako dezodorant świadczą wzmianki o kamieniach na brzydki zapach, a o jego znajomości - nazwa. Ałun bowiem oznacza po grecku cierpki smak. Wynika to z kwaśnego odczynu kryształu, który nadaje mu właściwości antyseptyczne i ściągające.

Ałun potasowy to kryształ, który powstał z soli. Na rynku dostępne są trzy jego rodzaje, mianowicie: ałun glinowo-potasowy (najczęściej występuje), ałun glinowo-sodowy (nieco rzadszy) i ałun glinowo-amonowy (bardzo rzadki i trudno dostępny). Produkty oferowane na rynku zawierają domieszki wielu minerałów, w tym żelazo, mangan, amon i sod. Równie często można spotkać ałun zawierający chrom, tytan, gal i żelazo. Dostępny jest w proszku, oszlifowanej bryłki i w bloku o kształcie mydła. Jako kryształ natomiast jest przezroczysty i najczęściej błyszczący.

Ałun znajduje współcześnie szerokie zastosowanie z kosmetyce, przemyśle i medycynie.

Ałun właściwości

Właściwości ałunu wynikają przede wszystkim z jego kwaśnego odczynu. To dzięki niemu zawdzięcza działanie antybakteryjne i antyseptyczne, tworząc środowisko niesprzyjające rozwojowi bakterii. Działa również ściągająco, tworząc na skórze niewyczuwalny filtr, przy czym nie blokuje porów. Nad klasycznymi, chemicznymi dezodorantami ma przewagą głównie dlatego, ze nie powoduje przebarwień na skórze, nie pozostawia śladów na ubraniach, a także nie uczula i nie podrażnia, jednak nie powinny używać go osoby uczulone na glin.

Stosowanie ałunu zależy od dwóch kwestii: jego postaci i powodu, dla którego się go używa. Ałun w postaci oszlifowanego kryształu lub kostek stosowany jest do niwelowania przykrego zapachu potu, a także dezynfekcji skóry po goleniu oraz tamowania drobnych krwawień. Co więcej, ałun wysusza wypryski na skórze, w tym trądzik, likwiduje opryszczkę na ustach i łagodzi lekkie oparzenia (słoneczne i powstałe w wyniku kontaktu z gorącymi przedmiotami lub substancjami). Mniej znane są jego właściwości łagodzące ukąszenia owadów czy zdolność do usuwania zapachu cebuli i czosnku z dłoni, a nawet brodawek występujących na skórze.

Ałun dostępny jest również w proszku. Tą formę upodobał sobie szczególnie przemysł, bowiem proszek ten stosuje się do oczyszczania wody, garbowania skóry i produkcji ognioodpornych tkanin. Zdarza się także, że jest jednym ze składników proszku do pieczenia chleba. Może być również dodany do pasty do zębów, dzięki czemu przeciwdziała krwawieniu dziąseł.

Ałun po goleniu

Ałun znany jest ze swoich właściwości ściągających i antyseptycznych. Właśnie dlatego powinni sięgać po niego wszyscy panowie, którzy regularnie golą swój zarost. Dzięki ałunowi można w bardzo łatwy sposób poradzić sobie z problemem krwawiącego zacięcia i szybciej wygoić rankę. Dodatkowo, substancja ta zadziała także przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Jest wybawieniem dla tych, którzy pragną szybko złagodzić szczypanie, pozbyć się krwawiących ranek i zapobiegać rozwinięciu w nich stanu zapalnego. Ałun w sztyfcie lub w kostce należy zwilżyć i przykładać do skaleczonych miejsc, a następnie uciskać je przez dłuższą chwilę. Produkt nadaje się także jako kosmetyk po goleniu. Wystarczy wetrzeć go w skórę i nałożyć na nią krem lub balsam. Jeśli do golenia używamy maszynki elektrycznej, możemy stosować ałun przed zabiegiem. Pocieranie zarostu zwilżoną kostką ałunu sprawi, że stanie się on bardziej napięty, a tym samym usprawni pracę urządzenia.

Ałun do pochwy

Ze względu na swoje właściwości antyseptyczne i ściągające, ałun wykorzystywany jest także do higieny intymnej, zwłaszcza w przypadku nieprzyjemnego zapachu pochwy wywołanego przez rozwijające się w niej bakterie. W tym celu ćwierć lub pół łyżeczki (1,25 lub 2,5 g) sproszkowanego ałunu łączymy z niewielką ilością wody i tak przygotowanym roztworem myjemy zewnętrzne narządy rozrodcze. Jednocześnie ałun można przyjmować także doustnie. Wystarczy dodać ćwierć łyżeczki ałunu do szklanki wody i pić taką mieszankę maksymalnie dwa razy dziennie. Ałun zahamuje rozwój bakterii rozwijających się w pochwie i pozwoli zapomnieć o nieprzyjemnym zapachu okolic intymnych. 

Ałun jak używać?

Ałun w sztyfcie przed użyciem należy zwilżyć wodą, a następnie posmarować nim skórę. Aby osiągnąć jak najbardziej zadowalający efekt, należy kilkukrotnie przetrzeć ałunem wybrane miejsce. Dzięki temu wytwarza się na skórze ochronna warstwa, która jednak zmywa się po kilku godzinach, szczególnie na obszarze pach.

Podczas używania ałunu bardzo ważne jest, by stosować kryształ z każdego jego boku. Ten nieużywany może ulec skruszeniu. Dla kobiet duże znaczenie ma fakt, iż ałun jest bezwonny, dzięki czemu nie koliduje z zapachem perfum. Samo stosowanie go natomiast jest niezwykle proste i bardzo wygodne.

Ałun czy jest skuteczny?

Osoby rozpoczynające stosowanie ałunu jako dezodorantu bardzo często są niezadowolone z używania go, ponieważ zapominają o najważniejszej kwestii: ałun nie zatyka porów, a tym samym nie powstrzymuje pocenia się. jego zadaniem jest likwidowanie przykrego zapachu. Tą funkcję spełnia idealnie, podobnie jak i inne, które wynikają z jego właściwości.

Ałuny w medpak.com.pl

Powiązane produkty

Udostępnij ten wpis

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz