Erytrytol to substancja słodząca, która wytwarzana jest w procesie naturalnej fermentacji owoców, co w odróżnieniu od popularnych słodzików czyni go zdrową i bezpieczną alternatywą dla cukru.
Dlaczego erytrytol?
- Nie podnosi poziomu glukozy we krwi - Organizm ludzki nie posiada enzymów, które trawią erytrytol. Zostaje on wchłonięty do krwiobiegu, a potem wydalony w niezmienionej postaci. Dzięki temu nie podnosi poziomu glukozy we krwi oraz nie wpływa na wydzielanie insuliny.
- Nie powoduje próchnicy - Bakterie nazębne kochają wszelkiego rodzaju słodkości, gdyż daje im to niezbędną energię do rozmnażania, co w konsekwencji prowadzi do próchnicy. Nie są jednak w stanie strawić erytrytolu, więc nie stanowi on pożywki dla szkodliwych bakterii.
- Nie podrażnia układu pokarmowego - Erytrytol wchłaniany jest od razu w jelicie cienkim, dlatego nie podrażnia układu pokarmowego, ani nie wywołuje biegunek, czy niestrawności, jak inne substancje słodzące.
Spożywanie żywności zawierającej erytrytol zamiast cukru pomaga w zachowaniu mineralizacji zębów. Tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Erytrytol ma 0 kalorii, dlatego idealnie sprawdza się, jako zamiennik cukru na diecie ketogenicznej.
Sposób użycia:
Może być stosowany do gotowania, pieczenia lub słodzenia. Należy pamiętać, że nie jest on tak słodki jak tradycyjny cukier i osiąga około 75% jego słodyczy.
Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość odżywcza | 100 g |
Wartość energetyczna | 0 kJ/ 0 kcal |
Tłuszcz | 0 g |
Węglowodany, w tym: cukry skrobia alkohole wielowodorotlenowe |
99 g 0 g 0 g 99 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |
Składniki: 100% erytrytol
Informacja o podmiotach odpowiedzialnych
Kraj: PL
Ulica: Całowanie 94 G
Kod pocztowy: 05-480
Miasto: Karczew
e-mail: hurt@intenson.pl Telefon: 735911436
@CUSTOMER_NAME@
@COMMENT_TITLE@
@COMMENT_COMMENT@