Starożytne cywilizacje bardzo dobrze znały bylicę piołun, którą stosowały jako przyprawę kuchenną oraz aromatyzowały nią piwa i miody pitne. Obecnie także produkuje się z niej wysokoprocentowy alkohol zwany absyntem. Jednak najcenniejsze dla zdrowia zastosowanie tej rośliny znajdujemy w fitoterapii, która traktuje bylicę jako środek wspierający prawidłowe trawienie, wykazujący działanie przeciwgrzybiczne i przeciwpasożytnicze. Napar z piołunu sprawdza się w przypadku uczucia ciężkości po posiłku, a także jako relaksująca herbatka, kojąca nerwy i przynosząca spokojny sen.
Właściwości prozdrowotne:
- Wspiera prawidłowe trawienie – optymalizuje wydzielanie soków trawiennych oraz ruchy perystaltyczne. Korzystnie wpływa na wątrobę i drogi żółciowe.
- Wspiera układ odpornościowy w walce z grzybami, pasożytami i robakami.
- Uspokaja i ułatwia zasypianie.
Sposób użycia:
Napar: 1 łyżkę ziela zalać 1 szklanką wrzątku, przykryć i parzyć 30 minut. Spożywać 1 szklankę naparu dziennie podzieloną na kilka małych porcji.
Skład:
Piołun ziele dziko rosnące 100%.
@CUSTOMER_NAME@
@COMMENT_TITLE@
@COMMENT_COMMENT@