Bacopa monnieri - działanie, występowanie, właściwości
Bacopa monnieri to gatunek rośliny z rodziny trędownikowatych. Jest popularnym ziołem używanym w ziołolecznictwie, dzięki dużej zawartości saponiny jest stosowany między innymi w Ajurwerdzie, czyli medycynie indyjskiej.
Berberyna HCL - właściwości, działanie, dawkowanie
Berberyna to jeszcze stosunkowo mało znany związek, którego popularności trudno szukać na światowych rynkach. Wynika to głównie z tego powodu, że pozyskiwana jest z berberysu zwyczajnego - krzewu sięgającym nawet 2 metrów wysokości rosnącego na terenie Polski.
Kudzu (korzeń) jego właściwości, dawkowanie, przeciwwskazania
Kudzu to fascynująca roślina, której właściwości powinny zostać docenione przez wiele osób. Dotyczy to szczególnie tych, którzy zmagają się z nałogami, bowiem kudzu jest zdecydowanym sojusznikiem w walce z nimi. A to zaledwie jedna z jego zdrowotnych właściwości potwierdzonych przez naukowców.
Kozieradka i jej zastosowanie w lecznictwie
Kozieradka to roślina, która powszechnie stosowana jest jako przyprawa, zwłaszcza w kuchniach azjatyckich. W Polsce znaleźć można ją przede wszystkim w mieszankach przypraw typu curry. Na rynku oczywiście dostępna jest również samodzielnie - w ziarnach lub zmielona.
Tribulus terrestris (Buzdyganek naziemny) i jego niesamowite właściwości
Tribulus terrestris znany jest od tysiącleci w medycynie naturalnej. Buzdyganek naziemny, o którym mowa, występował szczególnie często w medycynie chińskiej i indyjskiej, jednak obecnie znalazł znacznie szersze zastosowanie dzięki swoim właściwościom tonizującym i wzmacniającym.
Gotu kola - działanie, dawkowanie, właściwości
Gotu Kola, czyli wąkrotka azjatycka, występuje głównie w rejonach tropikalnych i subtropikalnych, m.in. na Madagaskarze, w Afryce Centralnej i Południowej, a także w Chinach i Indiach. Nazwa tej rośliny w dosłownym tłumaczeniu oznacza liść o kielichowym kształcie.
Piperyna - jej właściwości i zastosowanie
Piperyna jest substancją, która naturalnie występuje w pieprzu, nadającą mu charakterystyczny smak. Okazuje się jednak, że posiada ona również szerokie zastosowanie w medycynie, stanowiąc suplement diety. Trudno jednak dostrzec jej działanie przy spożywaniu pieprzu, gdyż jako przyprawę, używa się go zwykle w niewielkich ilościach.