Błonnik pokarmowy wiąże nadmiary cholesterolu co przyczynia się do zmniejszania jego stężenia we krwi. Dodatkowo płatki zawierają witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6), które odpowiadają za regulacje przemian metabolicznych, uwalniane energii oraz regulowanie funkcjonowania układu nerwowego. Wysoka zawartość żelaza, fosforu, cynku i magnezu uzupełnia jadłospis w niezbędne minerały.
Ponadto płatki zawierają w swoim składzie kakao, które jest źródłem wapnia, chromu, miedzi, magnezu, cynku oraz polifenoli. Wysoka zawartość wyżej wymienionych związków odpowiada za działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.
Wartość odżywcza
Wielkość opakowania: 250 g
Składniki | w 100 g | RWS w porcji | |
Wartość energetyczna | 1491 kJ/ 356 kcal | 18% | |
Tłuszcz | 2 g | 3% | |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,61 g | 1% | |
Węglowodany | 72,5 g | 26% | |
W tym cukry | 16,8 g | 6% | |
Błonnik | 11 g | <> | |
Białko | 7,7 g | 14% | |
Sól | 0,5 g | 5% |
RWS - referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Nie ustalono dziennej referencyjnej wartości spożycia.
Składniki:
Mąka (mąka żytnia, mąka owsiana), syrop cukrowy, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, kakao, sól morska.
@CUSTOMER_NAME@
@COMMENT_TITLE@
@COMMENT_COMMENT@