Organiczny olej kokosowy dla przyjemności i witalności
Olej jest tłoczony mechanicznie z w pełni dojrzałych orzechów kokosowych, produkowany tak, by zachował swoje wartości odżywcze oraz oczywiście jest niewybielany i nierafinowany. Dlatego jego zaletami jest nie tylko subtelna nuta kokosowa, lecz również wartości odżywcze. Dostarcza m.in. średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, jak kwas laurynowy, rzadki mikroelement selen, antyoksydanty i jest wolny od cholesterolu oraz kwasów tłuszczowych trans.
Olej kokosowy jest czystym, naturalnym olejem roślinnym idealnym do codziennego stosowania oraz do kuchni orientalnej i przyrządzanej w woku. Olej kokosowy może być wszechstronnie wykorzystywany. Jego naturalny skład sprawia, że jest trwały i bardzo odporny na wysokie temperatury, co zapobiega powstawaniu kwasów tłuszczowych trans podczas smażenia czy pieczenia. Ponieważ nie pryska i nie przypala się, jest to idealny olej do smażenia, frytowania i pieczenia.
Wprawdzie olej kokosowy zawiera wiele nasyconych kwasów tłuszczowych, jednak w dużej mierze są to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, tak zwanych MCT (middle chain triglycerides). Prawie połowę kwasów tłuszczowych w oleju kokosowym stanowi kwas laurynowy. Jest on najlepiej strawnym spośród wszystkich nasyconych kwasów tłuszczowych oraz pełnowartościowym i pożywnym składnikiem mleka matki.
Zastosowanie:
Do smażenia, pieczenia, frytowania i duszenia a nawet do smarowania chleba. Nasze ekologiczne oleje kokosowe są wszechstronną alternatywą dla oleju, smalcu, masła i margaryny oraz dodatkowo nadają potrawom subtelnej kokosowej nuty. Ekologiczny olej kokosowy jest w postaci stałej do ok 24°C. W wyższych temperaturach przyjmuje postać płynną. Nie trzeba go przechowywać w lodówce!
W świecie zachodnim olej kokosowy długo uważany był jako niezdrowy, ponieważ zawiera głównie nasycone kwasy tłuszczowe. Dziś jednak wiadomo już, że kokos właściwie jest niebezpieczny dla zdrowia tylko wtedy, gdy spadnie komuś na głowę.
Olej kokosowy to prawdziwa studnia bogactwa nasyconych kwasów tłuszczowych: kwas laurynowy, kwas mirystynowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy, kwas oleinowy, kwas linolowy. Olej kokosowy zawiera około 50 % kwasu laurynowego, który znajduje się również w mleku matki.
Wartość odżywcza:
Wartość odżywcza | 100 g |
Wartość energetyczna | 3700 kJ/ 900 kcal |
Tłuszcze, w tym: kwasy tłuszczowe nasycone kwasy tłuszczowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
100 g 92 g 6,5 g 1,5 g |
Węglowodany w tym cukry |
0 g 0 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |
Skład:
Olej kokosowy (z upraw ekologicznych)
@CUSTOMER_NAME@
@COMMENT_TITLE@
@COMMENT_COMMENT@