Olej rzepakowy – co zawiera i jak działa?
Olej rzepakowy uznawany jest za najzdrowszy tłuszcz roślinny, jaki stosuje się na co dzień w każdej kuchni. Dostarcza przede wszystkim kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega 6 i omega 3 w najlepszych dla organizmu proporcjach. Dzięki temu wpływa korzystnie na pracę serca i funkcjonowanie całego układu krwionośnego, oddziałuje pozytywnie na odporność i poprawia kondycję skóry oraz włosów. Olej rzepakowy zawiera w swoim składzie również cenne dla zdrowia witaminy, takie jak witamina E, A i K. Obecność dużej ilości witamin A i E sprawia, że produkt wykazuje właściwości przeciwutleniające, neutralizuje wolne rodniki i opóźnia proces starzenia się komórek. Poza tym, w oleju rzepakowym znajdziemy także fitosterole, które pomagają wyregulować poziom dobrego i złego cholesterolu we krwi.
Olej rzepakowy – jak go zastosować?
Olej rzepakowy to praktyczny, niedrogi i dobrze dostępny naturalny suplement, który dostarcza organizmowi odpowiedniej ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w skondensowanej dawce. Co ważne, olej mogą spożywać nawet małe dzieci, dzięki czemu pozwala on w prosty sposób zadbać o właściwe zbilansowanie ich codziennej diety. Oleju rzepakowego nierafinowanego można używać na zimno, podczas przygotowywania sałatek, dipów czy surówek. Ten w wersji filtrowanej posłuży również do gotowania, smażenia i pieczenia. Oba rodzaje olejów wykorzystuje się również w pielęgnacji, jako dodatek lub bazę do kosmetyków odżywiających skórę oraz włosy i paznokcie.
Olej rzepakowy – dla kogo?
Po olej rzepakowy powinien sięgać każdy, kto pragnie zadbać o odpowiednią podaż kwasów tłuszczowych w swojej diecie. Produkt w szczególności polecany jest jednak osobom, które są narażone na rozwój chorób cywilizacyjnych, takich jak miażdżyca. Poza tym, z oleju rzepakowego nie powinny rezygnować kobiety w ciąży, planujące ciążę i karmiące, ponieważ zawarte w produkcie substancje wpływają korzystnie na rozwój mózgu, wzroku i układu nerwowego u płodu oraz u rosnącego dziecka. Dzięki zawartości kwasów omega 3 i omega 6 olej rzepakowy reguluje także gospodarkę tłuszczową, wobec czego może okazać się pomocny w przypadku osób, które starają się zrzucić zbędne kilogramy.
Wartości odżywcze
Wielkość opakowania: 500 ml
Porcja jednorazowa: 12 g
w 100 g | w porcji (12 g) | |
Wartość energetyczna | 3700 kj / 900 kcal | 444 kj / 108 kcal |
Tłuszcze | 100 g | 12 g |
kwasy nasycone | 8 g | 1 g |
kwasy jednonienasycone | 65 g | 8 g |
kwasy wielonienasycone | 27 g | 3 g |
Węglowodany | 0 g | 0 g |
w tym cukry | 0 g | 0 g |
Białka | 0 g | 0 g |
Sól | 0 g | 0 g |
RWS - Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Składniki
100% oleju rzepakowego.
Może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów (w tym ziemnych), gorczycy, sezamu.
Informacja o podmiotach odpowiedzialnych
Kraj: PL
Ulica: Bocheńska 3/17
Kod pocztowy: 31-061
Miasto: Kraków
e-mail: kontakt@medpak.com.pl Telefon: +48123120554
@CUSTOMER_NAME@
@COMMENT_TITLE@
@COMMENT_COMMENT@