Olej z pestek dyni - skład i właściwości
Olej z pestek dyni jest skarbnicą niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w szczególności omega-6. W efekcie wspiera płodność, warunkuje prawidłową kondycję skóry i włosów oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. NNKT są niezbędne celem zachowania dobrej pamięci, a także produkcji ważnych hormonów. Olej ten jest bogaty również w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - A, D, E i K, przez co wykazuje działanie antyoksydacyjne, pozwala spowolnić starzenie się organizmu oraz poprawia wzrok. Fitosterole i inne antyoksydanty zwalczają nadmiar wolnych rodników tlenowych, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych. Na końcu należy wspomnieć o dużej ilości minerałów, głównie wapnia, selenu, cynku, potasu i magnezu.
Olej z pestek dyni - wskazania i zastosowanie
Warto wprowadzić olej z pestek dyni do swojego codziennego jadłospisu, bez względu na stan zdrowia. Zdrowe tłuszcze powinny stanowić około 30% składników odżywczych każdej diety. W szczególności jednak powinny po nie sięgać osoby żyjące w przewlekłym stresie, niewysypiające się i prowadzące siedzący tryb życia, jako grupa ryzyka wspomnianych chorób cywilizacyjnych. Olej z pestek dyni wesprze stan zdrowia osób z problemami sercowo-naczyniowymi oraz w podeszłym wieku. Dodatkowo dobrze sprawdzi się u uczniów i studentów, którzy narażeni są na intensywny wysiłek umysłowy i potrzebują koncentracji, skupienia oraz poprawy pamięci.
Olej z pestek dyni idealnie wkomponuje się do dań kuchni azjatyckiej, w szczególności smażonych makaronów oraz potraw z kurczakiem. Często stosuje się go jako dressing do sałatek czy dodatek do zup kremowych. Olej ten jest bardzo charakterystyczny, dlatego przełamie każdy smak - słodki, słony, a nawet kwaśny. Daje mu to duże możliwości kulinarne. Mało kto wie, że można go wykorzystywać także podczas przyrządzania słodkich ciast i deserów, np. ucieranej babki. Wiele osób tak ceni jego smak i aromat, że spożywa odrobinę oleju z pestek dyni wyłącznie z kromką świeżego chleba.
Wartości odżywcze:
Wielkość opakowania: 250 ml
Porcja jednorazowa: 12 g
Składniki | 100 g | 12 g |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 3700 kJ/ 900 kcal | 444 kJ/ 108 kcal |
Tłuszcze kwasy nasycone kwasy jednonienasycone kwasy wielonienasycone |
100 g 19 g 34 g 47 g |
12 g 2 g 4 g 6 g |
Węglowodany w tym cukry |
0 g 0 g |
0 g |
Białko | 0 g | 0 g |
Sól | 0 g | 0 g |
RWS - Dzienna referencyjna wartość spożycia
<> Nie ustalono dziennej referencyjnej wartości spożycia
Składniki:
100% oleju z pestek dyni.
Uwaga:
Może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów (w tym ziemnych), gorczycy, sezamu.
Informacja o podmiotach odpowiedzialnych
Kraj: PL
Ulica: Bocheńska 3/17
Kod pocztowy: 31-061
Miasto: Kraków
e-mail: kontakt@medpak.com.pl Telefon: +48123120554
@CUSTOMER_NAME@
@COMMENT_TITLE@
@COMMENT_COMMENT@