Suplementy diety

Arginina (L-arginina) - właściwości, dawkowanie, skutki uboczne

Arginina to aminokwas, którego znaczenie dla organizmu nadal nie zostało do końca poznane. Pewnym jest, że ma pływ na regulację pracy serca, poprawia funkcje śródbłonka naczyń krwionośnych, a także cofa zmiany miażdżycowe czy wspiera budowę masy mięśniowej, jednak jego wpływ na organizm nie jest do końca znany.

Tribulus terrestris (Buzdyganek naziemny) i jego niesamowite właściwości

Tribulus terrestris znany jest od tysiącleci w medycynie naturalnej. Buzdyganek naziemny, o którym mowa, występował szczególnie często w medycynie chińskiej i indyjskiej, jednak obecnie znalazł znacznie szersze zastosowanie dzięki swoim właściwościom tonizującym i wzmacniającym.

Koenzym Q10 - działanie, objawy niedoboru, występowanie

Koenzym Q10 jest substancją niezbędną do funkcjonowania właściwie każdej komórki ludzkiego organizmu. Inaczej jest nazywany także ubichinonem, choć określenie to zdecydowanie częściej jest wykorzystywane przez lekarzy oraz specjalistów niż przez zwykłych zjadaczy chleba. Ważniejsze jest jednak to, że uczestniczy on w tworzeniu energii w komórkach, poprawiając ich dotlenienie oraz chroniąc przed negatywnym skutkiem działania wolnych...

Gotu kola - działanie, dawkowanie, właściwości

Gotu Kola, czyli wąkrotka azjatycka, występuje głównie w rejonach tropikalnych i subtropikalnych, m.in. na Madagaskarze, w Afryce Centralnej i Południowej, a także w Chinach i Indiach. Nazwa tej rośliny w dosłownym tłumaczeniu oznacza liść o kielichowym kształcie.

Guarana - właściwości, działanie, skutki uboczne

Guarana znana jest wszystkim osobom spożywającym energetyki. Występuje w nich jako jeden z kluczowych składników. Powszechnie uważa się, że napoje energetyczne są szkodliwe dla zdrowia.

Piperyna - jej właściwości i zastosowanie

Piperyna jest substancją, która naturalnie występuje w pieprzu, nadającą mu charakterystyczny smak. Okazuje się jednak, że posiada ona również szerokie zastosowanie w medycynie, stanowiąc suplement diety. Trudno jednak dostrzec jej działanie przy spożywaniu pieprzu, gdyż jako przyprawę, używa się go zwykle w niewielkich ilościach.

Loading...