Anemia

Pokazano 1-35 z 57 pozycji

Anemia, znana również pod nazwą niedokrwistość, oznacza zbyt niski poziom hemoglobiny w organizmie. Może spotkać każdą osobę z nieodpowiednim sposobem żywienia. Choroba ta wynika przede wszystkim z nieprawidłowych dawek żelaza dostarczanych do ciała. Jego poziom może zostać wyrównany poprzez zbilansowaną dietę bogatą w mięso oraz warzywa. Jeśli jadłospis nie pokryje dziennego zapotrzebowania na wszystkie minerały i witaminy, warto rozważyć dodatkową suplementację.

Anemia — co to jest?

Jest to stan chorobowy, który charakteryzuje się nieprawidłowościami w składzie krwi. Przy anemii chorzy zmagają się ze zbyt niskim stężeniem hemoglobiny, krwinek czerwonych i wskaźnika hematokrytowego. Nasilenie tych objawów decyduje o rodzaju dolegliwości oraz determinuje sposób leczenia, który należy wprowadzić. Zgodnie z jej natężeniem wyróżnia się niedokrwistość:

  • łagodną,
  • umiarkowaną,
  • ciężką,
  • zagrażającą życiu.

Anemia — objawy, które mogą na nią wskazywać

Rozpoznanie anemii odbywa się poprzez badania krwi. Pierwsze symptomy mogące świadczyć o chorobie są jednak łatwo zauważalne i powinny zachęcić do wykonania pełnej diagnostyki laboratoryjnej. Jakie są oznaki niedokrwistości?

  • częste bóle głowy, 
  • ogólne osłabienie i rozbicie organizmu,
  • trudności z koncentracją,
  • szybkie przemęczanie się,
  • ciągłe zmęczenie,
  • blada skóra,
  • uczucie zimna, szczególnie w stopach i dłoniach,
  • wypadanie włosów i łamliwość paznokci.

Warto pamiętać, że nie wszystkie objawy muszą występować przy anemii. Czasem obecność zaledwie kilku z nich również wskazuje na groźną dla zdrowia lub życia niedokrwistość. 

Anemia — przyczyny. Jak się przed nią chronić?

Choroba, jaką jest anemia, może być spowodowana czynnikami genetycznymi, nieprawidłową dietą czy też dodatkowymi dolegliwościami zdrowotnymi. Zmagając się z niedokrwistością, należy dokładnie przeanalizować swoją rutynę, by upewnić się, że problem nie leży w codziennych nawykach.

Niedobory witamin i minerałów

Najczęściej spotykaną odmianą anemii jest ta wywołana źle skonstruowanym sposobem odżywiania. Przyczyniają się do niej przede wszystkim braki witaminy B12 oraz żelaza. Te cenne substancje dbają o odpowiedni skład krwi i zabezpieczają organizm przed chorobami. 

Oba ze składników znajdują się w mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego. Ich spore dawki można pozyskać także z niektórych warzyw i owoców. Jeśli jednak ktoś z powodów ideologicznych lub zdrowotnych nie jest w stanie pokryć dziennego zapotrzebowania na minerały i witaminy, warto rozważyć wprowadzenie suplementów diety. 

Precyzyjnie dobrane składniki oddziałują na źródło problemu i wspierają organizm w walce z niedokrwistością. Sprawdzają się również przy niewielkich brakach żelaza i witaminy B12. Sprawnie uzupełniają ich stężenie, poprawiając samopoczucie i chroniąc ciało przed chorobą. 

Czynniki chorobowe

Anemię mogą wywołać czynniki niezależne od pacjenta. Powoduje ją nagła utrata dużej ilości krwi, np. w wyniku wypadku lub obfitego miesiączkowania. Do niedokrwistości prowadzą również niektóre choroby przewlekłe, takie jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy czy toczeń. Osoby zmagające się z takimi dolegliwościami powinny być pod stałą opieką lekarza, który będzie kontrolował stan zdrowia.

Kto może zachorować na anemię?

Niedokrwistość może dotknąć każdego, nawet jeśli osoba ta dba o swój jadłospis. W grupie ryzyka znajdują się przede wszystkim weganie i wegetarianie. Substancje regulujące skład krwi znajdują się głównie w mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego, dlatego ich dieta nie zawsze dostarcza wszystkie niezbędne składniki do organizmu. 

Szczególną ostrożność powinny zachować także kobiety w ciąży. Ze względu na swój wyjątkowy stan, ich zapotrzebowanie na żelazo, witaminę B12 czy kwas foliowy jest znacznie wyższe. Elementy te są konieczne do prawidłowego rozwoju dziecka, zatem zbilansowana dieta jest w tym wypadku wymagana. 

Anemia — leczenie dolegliwości

Sposób leczenia anemii jest zależny przede wszystkim od rodzaju niedokrwistości. Specjalista wprowadza odpowiednią kurację na podstawie badań oraz wywiadu z pacjentem. 

Jeśli zbyt niski poziom hemoglobiny jest spowodowany złą dietą, wówczas podstawą stanie się zmiana nawyków żywieniowych i szybkie uzupełnienie niedoborów. Aby przyspieszyć proces leczenia i w krótkim czasie powrócić do zdrowia, chory może sięgnąć po żelazo, witaminę B12 lub pozostałe substancje w formie suplementów. 

Produkt dodany do ulubionych