Anemia
Anemia, znana również pod nazwą niedokrwistość, oznacza zbyt niski poziom hemoglobiny w organizmie. Może spotkać każdą osobę z nieodpowiednim sposobem żywienia. Choroba ta wynika przede wszystkim z nieprawidłowych dawek żelaza dostarczanych do ciała. Jego poziom może zostać wyrównany poprzez zbilansowaną dietę bogatą w mięso oraz warzywa. Jeśli jadłospis nie pokryje dziennego zapotrzebowania na wszystkie minerały i witaminy, warto rozważyć dodatkową suplementację.
Anemia — co to jest?
Jest to stan chorobowy, który charakteryzuje się nieprawidłowościami w składzie krwi. Przy anemii chorzy zmagają się ze zbyt niskim stężeniem hemoglobiny, krwinek czerwonych i wskaźnika hematokrytowego. Nasilenie tych objawów decyduje o rodzaju dolegliwości oraz determinuje sposób leczenia, który należy wprowadzić. Zgodnie z jej natężeniem wyróżnia się niedokrwistość:
- łagodną,
- umiarkowaną,
- ciężką,
- zagrażającą życiu.
Anemia — objawy, które mogą na nią wskazywać
Rozpoznanie anemii odbywa się poprzez badania krwi. Pierwsze symptomy mogące świadczyć o chorobie są jednak łatwo zauważalne i powinny zachęcić do wykonania pełnej diagnostyki laboratoryjnej. Jakie są oznaki niedokrwistości?
- częste bóle głowy,
- ogólne osłabienie i rozbicie organizmu,
- trudności z koncentracją,
- szybkie przemęczanie się,
- ciągłe zmęczenie,
- blada skóra,
- uczucie zimna, szczególnie w stopach i dłoniach,
- wypadanie włosów i łamliwość paznokci.
Warto pamiętać, że nie wszystkie objawy muszą występować przy anemii. Czasem obecność zaledwie kilku z nich również wskazuje na groźną dla zdrowia lub życia niedokrwistość.
Anemia — przyczyny. Jak się przed nią chronić?
Choroba, jaką jest anemia, może być spowodowana czynnikami genetycznymi, nieprawidłową dietą czy też dodatkowymi dolegliwościami zdrowotnymi. Zmagając się z niedokrwistością, należy dokładnie przeanalizować swoją rutynę, by upewnić się, że problem nie leży w codziennych nawykach.
Niedobory witamin i minerałów
Najczęściej spotykaną odmianą anemii jest ta wywołana źle skonstruowanym sposobem odżywiania. Przyczyniają się do niej przede wszystkim braki witaminy B12 oraz żelaza. Te cenne substancje dbają o odpowiedni skład krwi i zabezpieczają organizm przed chorobami.
Oba ze składników znajdują się w mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego. Ich spore dawki można pozyskać także z niektórych warzyw i owoców. Jeśli jednak ktoś z powodów ideologicznych lub zdrowotnych nie jest w stanie pokryć dziennego zapotrzebowania na minerały i witaminy, warto rozważyć wprowadzenie suplementów diety.
Precyzyjnie dobrane składniki oddziałują na źródło problemu i wspierają organizm w walce z niedokrwistością. Sprawdzają się również przy niewielkich brakach żelaza i witaminy B12. Sprawnie uzupełniają ich stężenie, poprawiając samopoczucie i chroniąc ciało przed chorobą.
Czynniki chorobowe
Anemię mogą wywołać czynniki niezależne od pacjenta. Powoduje ją nagła utrata dużej ilości krwi, np. w wyniku wypadku lub obfitego miesiączkowania. Do niedokrwistości prowadzą również niektóre choroby przewlekłe, takie jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy czy toczeń. Osoby zmagające się z takimi dolegliwościami powinny być pod stałą opieką lekarza, który będzie kontrolował stan zdrowia.
Kto może zachorować na anemię?
Niedokrwistość może dotknąć każdego, nawet jeśli osoba ta dba o swój jadłospis. W grupie ryzyka znajdują się przede wszystkim weganie i wegetarianie. Substancje regulujące skład krwi znajdują się głównie w mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego, dlatego ich dieta nie zawsze dostarcza wszystkie niezbędne składniki do organizmu.
Szczególną ostrożność powinny zachować także kobiety w ciąży. Ze względu na swój wyjątkowy stan, ich zapotrzebowanie na żelazo, witaminę B12 czy kwas foliowy jest znacznie wyższe. Elementy te są konieczne do prawidłowego rozwoju dziecka, zatem zbilansowana dieta jest w tym wypadku wymagana.
Anemia — leczenie dolegliwości
Sposób leczenia anemii jest zależny przede wszystkim od rodzaju niedokrwistości. Specjalista wprowadza odpowiednią kurację na podstawie badań oraz wywiadu z pacjentem.
Jeśli zbyt niski poziom hemoglobiny jest spowodowany złą dietą, wówczas podstawą stanie się zmiana nawyków żywieniowych i szybkie uzupełnienie niedoborów. Aby przyspieszyć proces leczenia i w krótkim czasie powrócić do zdrowia, chory może sięgnąć po żelazo, witaminę B12 lub pozostałe substancje w formie suplementów.