Ziółko Cząber - 20 g

Ziółko
ZLK0909

Do czasów sprowadzenia do Europy tak egzotycznych przypraw jak np. pieprz czarny, cząber był jednym z najbardziej intensywnych i aromatycznych ziół stosowanych w naszej kuchni. Świetnie podkreśla smak dań kapustnych, tłustych mięs oraz dziczyzny.

Towar dostępny
2,99 zł
Brutto

Zamów teraz aby otrzymać we wtorek, 30.04

O produkcie

Cząber bez glutenu


Bez dodatkówBez dodatków

bez wypełniaczyBez wypełniaczy

Bez glutenuBez glutenu

Bez gmoBez gmo

Cząber – zastosowanie kulinarne

Cząber charakteryzuje się tym, że wyjątkowo dobrze podkreśla smak delikatnych potraw, jednocześnie ich nie dominując. Właśnie z tego powodu w literaturze kulinarnej polecany jest szczególnie do warzyw strączkowych. W kuchni niemieckiej zyskał nawet miano “fasolowego ziela”. Szczyptą cząbru warto doprawić również dania z warzyw kapustnych, ponieważ świetnie redukuje występujące po nich wzdęcia. Oprócz tego świetnie pasuje do przyprawiania grzybów, ziemniaków, zapiekanek oraz kiszonych ogórków. Nie można zapomnieć, że cząber nadaje wyraźnego smaku tłustym mięsom i świetnie komponuje się z dziczyzną. Mówi się, że starożytni rzymianie wykorzystywali ocet cząbrowy jako jedną z podstawowych przypraw, a także, że wzbogacali nim smak niemal każdego sosu. Cząber jest integralną częścią wielu podstawowych mieszanek ziołowych, z których najpopularniejszą są zioła prowansalskie.

Cząber:

  • Od wieków wzbogaca smak i aromat popularnych polskich dań, takich jak fasolka po bretońsku czy zupa pomidorowa.
  • Polecany jest szczególnie do doprawiania warzyw strączkowych i kapustnych, ponieważ świetnie redukuje występujące po nich wzdęcia.
  • Jest doskonałym surowcem zielarskim na wszelkie niestrawności.

Cząber – właściwości prozdrowotne

  • Cząber charakteryzuje się wysoką zawartością potasu, który przyczynia się do obniżania ciśnienia krwi. Oprócz tego jest również doskonałym źródłem żelaza, które może wspomóc leczenie anemii.
  • Jest to doskonałe zioło do leczenia wszelkich wzdęć i niestrawności. Działa rozkurczowo, przeciwbólowo, poprawia ukrwienie jelit i pobudza wydzielanie żółci.
  • Dzięki błonnikowi pokarmowemu, cząber pozytywnie wpływa na układ krążenia, obniżając stężenie tzw. złego cholesterolu LDL.
  • Cząber dzięki swym właściwościom antyseptycznym, przeciwzapalnym, odkażającym układ oddechowy i antybakteryjnym świetnie sprawdza się w chorobach przeziębieniowych i kaszlu. Wystarczy regularnie stosować napar lub olejek cząbrowy.

Składniki:

Cząber suszony 100%

Przechowywanie:

Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci, chronić przed światłem, wilgocią i obcymi zapachami.

Informacje podstawowe
Kraj pochodzenia
Polska
Masa netto
20 g
Nie zawiera
Konserwantów, Aromatów, GMO, Barwników, Glutenu
Opinie użytkowników (0)
Masz ten produkt?
Oceń Ziółko Cząber - 20 g i pomóż innym w wyborze
Wyczyść filtry, aby zobaczyć wszystkie opinie

@CUSTOMER_NAME@

@VERIFY_PURCHASE@
☆☆☆☆☆ ★★★★★
@COMMENT_DATE@
@COMMENT_NO_APPROVE@

@COMMENT_TITLE@

@COMMENT_COMMENT@

@COMMENT_IMAGES@
@COMMENT_VIDEOS@
Czy ta opinia była pomocna? Tak @COMMENT_USEFUL_ADVICES@ Nie @COMMENT_NOT_USEFUL_ADVICES@ Zgłoś jako obraźliwe Napisz komentarz

@CUSTOMER_NAME@

@AUTHOR_PROFILE@ @COMMENT_ISO_COUNTRY@
@VERIFY_PURCHASE@
@COMMENT_DATE@
@COMMENT_NO_APPROVE@

@COMMENT_COMMENT@

Tak @COMMENT_USEFUL_ADVICES@ Nie @COMMENT_NOT_USEFUL_ADVICES@ Zgłoś jako obraźliwe Odpowiedź

@CUSTOMER_NAME@

@AUTHOR_PROFILE@ @COMMENT_ISO_COUNTRY@
@VERIFY_PURCHASE@
@COMMENT_DATE@
@COMMENT_NO_APPROVE@

@COMMENT_COMMENT@

Tak @COMMENT_USEFUL_ADVICES@ Nie @COMMENT_NOT_USEFUL_ADVICES@ Zgłoś jako obraźliwe Odpowiedź
Loading...