Blog sklepu Medpak

Omega 3 – dlaczego jest niezbędnym kwasem tłuszczowym?

Kwasy tłuszczowe omega 3 zaliczane są do grupy Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Ich nazwa mówi nam wiele o istotnej roli tej grupy składników odżywczych w codziennej diecie i funkcjonowaniu organizmu. Ponieważ tłuszcze omega nie są wytwarzane przez nasze ciało samodzielnie, musimy dostarczać ich w formie określonych produktów spożywczych lub poprzez odpowiednią suplementację. Czym są kwasy omega 3, jakie mają...

Orzechy nerkowca – zastosowanie i właściwości odżywcze

Orzechy nerkowca to przysmak odkryty stosunkowo późno. Początkowo drzewo, na którym rosną nerkowce uprawienie było jedynie w celu pozyskiwania drewna. Dzisiaj orzechy nerkowca doceniane są nie tylko za wyjątkowy, delikatny smak, ale również za wiele cennych dla zdrowia właściwości. Co warto wiedzieć o nerkowcach?

Czarnuszka – na co pomaga i jak skorzystać z jej właściwości?

Czarnuszka, nazywana także czarnym kminkiem, to roślinka rodząca małe, czarne ziarenka skrywające w sobie wiele cennych dla zdrowia substancji. Czarnuszkę doceniano już za czasów faraonów, którzy uznawali ją za lekarstwo na wszelkie dolegliwości. Nasiona rośliny można wprowadzać do swojej diety w ich bezpośredniej formie, a także poprzez stosowanie tłoczonego z nich oleju. W jakich przypadkach może okazać się pomocna?

Ostropest plamisty – właściwości zdrowotne

Ostropest plamisty to roślina z rodziny astrowatych, wyglądem przypominająca dziko rosnący oset. Ostropest jest jednak znacznie większy, a dodatkowo wykazuje szereg właściwości leczniczych, docenianych przede wszystkim przez osoby zmagające się z chorobami wątroby. O jego korzystnym dla zdrowia działaniu pisano już w starożytności. Co wiemy na temat tej rośliny dzisiaj?

Konopia siewna – właściwości i zastosowanie

Konopia siewna i konopia indyjska nie są zamiennymi nazwami dla tej samej rośliny. Konopie indyjskie są nielegalne, a ich działanie można określić mianem narkotycznego. Konopie siewne znajdują z kolei szerokie zastosowanie w przemyśle włókienniczym, kosmetycznym, a nawet w medycynie. Czemu zawdzięczają swoje właściwości i co warto o nich wiedzieć?

Dieta dr Budwig – na czym polega i jak działa?

Dieta dr Budwig była owocem badań nad osobami walczącymi z nowotworem. Już od 60 lat pozostaje najbardziej znaną dietą antyrakową, opierającą się przede wszystkim na wysokiej podaży oleju lnianego. Jadłospis niemieckiej pani doktor polecany jest jednak nie tylko chorym, ale również tym zwyczajnie dbającym o swoje zdrowie. Co warto o nim wiedzieć?

Olej z czarnuszki niezastąpiony na alergie

Czarnuszka to wyjątkowa roślina, która skrywa swoją moc w niepozornych, czarnych ziarenkach. Zarówno one, jak i tłoczony z nich olej wykazują wiele cennych dla zdrowia właściwości. Polecane są w szczególności osobom zmagającym się z wszelkiego typu alergiami – tymi, których objawy dotyczą układu oddechowego oraz tymi, które objawiają się poprzez zmiany skórne. W jaki sposób działa olej z czarnuszki i jak wykorzystać jego właściwości?

Olej z ostropestu – właściwości i zastosowanie

Olej z ostropestu plamistego wytwarzany jest poprzez tłoczenie na zimno owoców ostropestu – jednorocznej rośliny występującej naturalnie na terenach otaczających Morze Śródziemne. Produkt znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości oczyszczających. Poleca się go osobom, które zmagają się ze schorzeniami wątroby i zaburzeniami trawienia. Olej z ostropestu znajduje jednak wiele innych zastosowań. Kiedy warto po niego sięgać?

Olej rzepakowy – właściwości i zastosowanie

Olej rzepakowy to jeden z najpopularniejszych, a jednocześnie najmniej docenianych olejów roślinnych. Tymczasem stanowi on najbardziej przystępne i najtańsze źródło niezwykle cennych dla zdrowia i urody nienasyconych kwasów tłuszczowych. Niewiele osób zdaje sobie również sprawę z faktu, że na rynku dostępne są dwa warianty olejów rzepakowych. Który z nich jest lepszy?

Migdały – dlaczego warto jeść?

Migdały to popularny składnik mieszanek bakaliowych, baza dla wegetariańskiego mleka roślinnego oraz świetny dodatek do deserów i dań wytrawnych. Chociaż na sklepowych półkach znajdziemy je wśród orzechów, to w rzeczywistości migdały orzechami nie są. Na równi z nimi mogą wzbogacać jednak naszą codzienną dietę o wiele wartościowych dla zdrowia składników odżywczych. Dlaczego warto je jeść?

Loading...